Скільки заробляють лікарі за кордоном?

На Україні склалася складна економічна ситуація, за якої медики не можуть забезпечити собі і родині необхідний рівень життя. На жаль, зарплата лікаря нижче середнього заробітку по Україні. Щоб якось звести кінці з кінцями», медпрацівники змушені трудитися на дві ставки, брати нічні чергування.

Врач за роботой

Таке навантаження перешкоджає постійному навчанню та підвищенню навичок. Зовсім інша винагорода праці в ЄС і Сполучених Штатах Америки, хоча заробітки лікарів у різних державах можуть відрізнятися.

Що потрібно знати і на що орієнтуватися?

Щоб влаштуватися працювати за кордоном за контрактом треба:

  • диплом медичного вузу;
  • надати рекомендацію;
  • підтвердити кваліфікаційну категорію;
  • пройти стажування або інтернатуру;
  • запрошення від роботодавця;
  • знати мову держави, в якій доведеться лікувати пацієнтів.

У всьому світі пропонують здавати тести на знання мови (ФРН, Великобританія, США), а також на підтвердження лікарської кваліфікації.

Вільні місця є завжди

Гостра нестача кадрів у східноєвропейських країнах пов’язана з масовим виїздом в Англію, Нідерланди, Бельгію, Францію, де заробітна плата на порядки вище. З цієї причини працевлаштування в ПНР, Румунії, Чехії, Болгарії, Словаччини не представляє проблеми. Однак на значні заробітки там розраховувати не доводиться. Високорозвинені держави ЄС, навіть Німеччина відчувають дефіцит кадрів і потрапити на вільне місце там можливо.

Работа зубным врачом за границей

Заробіток працівників медицини одного профілю може відрізнятися за різного економічного розвитку території.

За морем життя не зле

У США заробітна плата найбільша в світі. Усереднена оплата праці медпрацівників з вищою освітою близько 14 000 баксів. Скільки повчають лікарі хірурги, ортопеди, урологи, анестезіологи? Вони отримують до 50 000 $/міс. За рік дохід становить від 170 до 350 000 доларів. За «океаном», докторські професії незмінно входять в ТОП найбільш високооплачуваних професій.

Може здатися, що українці не мають шансів отримати посаду в Сполучених Штатах Америки. Після тестового контролю за спеціалізацією, а також після проходження перевірки на знання англійської, є можливість підшукати роботу за профілем. Хоча на отримання вакансії доведеться витратити масу зусиль і коштів.

Робота лікарів у Європі

Оплати медиків значно різниться в Західній і Східній Європі. Це пов’язано з різницею у розвитку національних економік.

«Захід» нам допоможе

Скільки заробляють лікарі в Бельгії, Франції, Італії, Швейцарії? Вони отримують майже в два рази менше, ніж в Америці, тим не менше це відповідає підвищеним стандартам. З цієї причини лікарі з Румунії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії, Болгарії, Угорщини масово виїжджають лікувати хворих до багатим сусідам. Щоб домовитися за роботу, фахівця, необхідно здати іспити, пройти практику, або інтернатуру в лікарні.

В Європі та Прибалтиці звільняються докторські вакансії, тому що свої фахівці їдуть працювати туди, де більше заплатять. Для роботи за фахом потрібно нострифікація диплому, тобто підтвердження відповідності навчальній програмі (предмети і кількість годин). Ця процедура відмінена для випускників медичних вузів з 1979 по 2004 рік. Обов’язкова умова – стажування та екзамен з іноземної мови.

Середня оплата праці в охороні здоров’я держав колишнього соціалістичного табору набагато менше, ніж в економічно розвинутих капіталістичних країн. Вона коливається від 1 тисячі до 2,5 тисячі євро в місяць. Втішає тільки те, що і вартість життя тут набагато нижче.

Робота в СНД

Работа хирургом в СНГ

Маленькі зарплати медпрацівників, змушують порівнювати платню за працю з найближчими сусідами в колишньому СНД.

Там також присутні всі проблеми пострадянського простору. Виявляється, що в Білорусі, оклади вище на одну третину, а в Росії – на дві третини. Тут великих грошей заробити не вийде. Але в Білорусі, може розраховувати на оклад в 300 $, а в Росії цей показник варіює від 500 до 800 $ в залежності від спеціальності та регіону.

ТОП-зарплат лікаря сімейної медицини в США Європейському Союзі

Фахівці загальної практики в більшості країн отримують менше, ніж їх вузькоспеціалізовані колеги. Так, лікарі-терапевти широкого профілю отримують стільки, скільки нашим лікарям і не снилося. Зарплата лікаря терапевта в США 15000$/міс.

По тому ж профілю винагороду в ЄС в євро/міс.:

  • Нідерланди — 6500.
  • Швейцарія — 8000.
  • Великобританія — 7500.
  • Німеччина — 6000.
  • Італія — 5500.
  • Іспанія — 5000.
  • Данія — 4700.
  • Португалія — 2500.

Кількість зароблених грошей коливається у відчутному діапазоні в залежності від конкретної країни. Але майже завжди оплата лікарського праці непорівнянна з такою ж на батьківщині.

Чому варто працювати лікарем за кордоном?

Українські медики здатні конкурувати із зарубіжними колегами. Можна чекати моменту, коли буде проведена медична реформа і стан справ поліпшиться. Але для талановитих і сміливих можливий і інший шлях: підвищувати кваліфікацію, будувати кар’єру і рости професійно, пізнавати світ і заробляти гроші. Такий варіант працевлаштування потрібно розглядати молодим медикам, так як для них це шанс підняти рівень матеріальної забезпеченості до загальносвітових стандартів.

Як отримати дозвіл на роботу лікаря в Німеччині

У цьому відео расказываеться як отримати роботу лікарем в Німеччині. Повний перелік працевлаштуватися за дозволом і не втратити роботу приехавшы на співбесіду.