Фінляндія – перспективний напрямок для українських трудових мігрантів

Українці в Фінляндії останні два роки почали дуже активно шукати роботу. Число трудових мігрантів із нашої країни поступово збільшується. Високий рівень заробітних плат у Фінляндії не залишає байдужими українців, які хочуть добре заробити.

Згідно з даними Імміграційної служби Фінляндії, на поточний момент українці є найчисленнішою групою трудових мігрантів.

До недавнього часу естонські трудові мігранти в Фінляндії були на першому місці. Однак два роки тому українці обігнали естонців. Більше 1800 спеціалістів приїхали працювати до Фінляндії з України, в той час, як естонців приїхало близько 1200 чоловік.

Підвищення заробітних плат в Естонії сприяє зменшенню трудової міграції.

Переважна більшість українців працюють в будівельному секторі економіки. Згідно із законодавством, їм повинна виплачуватися мінімальна заробітна плата, яка встановлена ​​в колективних договорах між роботодавцем і профспілками.

Для фахівців низької кваліфікації зарплата становить 11 євро за годину, досвідченим будівельникам платять 17 євро за годину. Передбачена також доплата за понаднормову роботу і роботу у вихідні дні.

Крім працівників, які враховуються Імміграційною службою, є так звані орендні працівники. Ці співробітники українських або естонських фірм направляються на роботу в компанію фінського замовника на певний термін. Тому точну кількість українців в Фінляндії невідома.

За приблизними оцінками, протягом останніх чотирьох років у Фінляндії працювало близько 100 тисяч працівників із різних країн.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що на перше місце по працевлаштуванню серед українців вийшла Німеччина. Друге місце займає Польща, а третє – Чехія.

Про проведення міжнародного аудиту щодо забезпечення прав трудових мігрантів домовилися Рахункова палата і Вищий аудиторський офіс Чехії.