COVID-19 вперше виявлений на упаковці заморожених продуктів

Вперше в світі експерти Китайського центру з контролю і профілактиці захворювань виявили живий коронавірус COVID-19 на упаковках з замороженими морепродуктами.

Повідомляється, що в ході епідеміологічного розслідування причин нових випадків зараження коронавірусом в Циндао фахівці центру знайшли живого віруса з зразка, взятого із зовнішньої упаковки замороженої тріски, що імпортується. «Це перший в світі випадок. Також було підтверджено, що контакт з живим вірусом на упаковці може привести до зараження»,- йдеться в заяві центр.

У відомстві пояснили, що витяг живого вірусу з упаковки заморожених продуктів в Циндао був першим в світі доказом, що при особливих умовах транспортування заморожених продуктів COVID-19 може вижити протягом тривалого часу. Відзначається, що за певних умов контакт без захисту з поверхнею продуктів, на якій знаходиться живий вірус, може привести до зараження. До групи ризику входять працівники галузі, безпосередньо пов’язані із замороженими продуктами. У центрі відзначили, що ризик в Китаї досить низький.

«Доступні на сьогодні дані дослідження показують, що COVID-19 не є вірусом харчового походження, випадків зараження через їжу не зареєстровано. На сьогоднішній день поки не було випадків зараження від контакту з замороженими морепродуктами, на яких був виявлений вірус», – повідомили в центрі, підкреслюючи, що основні шляхи передачі все ще знаходяться в повітрі і в тісному контакті. Центр профілактики захворювань рекомендує працівникам групи ризику, а також покупцям посилити особисті запобіжні заходи при контакті з замороженими продуктами.