Громадські місця в Греції працюватимуть тільки для вакцинованих від COVID-19

З п’ятниці до кінця серпня всі закриті громадські місця в Греції, розважальні центри і бари, кінотеатри та театри працюватимуть виключно для клієнтів, вакцинованих від COVID-19, заявив прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс в заяві Sky TV. Ресторани працюватимуть зі збільшенням, але заздалегідь з певною кількістю відвідувачів. У п’ятницю запрацює відповідний цифровий додаток, який легко визначить, вакцинований відвідувач чи ні.

Влітку всі розважальні заклади, як в закритих приміщеннях, так і на відкритому повітрі, будуть працювати тільки з сидячими відвідувачами, і їм не можна буде стояти. Однак ресторанам дозволять розмістити більше столиків, ніж раніше, повідомляє BNR.

Міцотакіс сказав, що такої практики вже дотримуються такі країни, як Данія, Німеччина, Австрія і Люксембург. Вакцинація співробітників, що працюють в центрах по догляду за людьми похилого віку, стає обов’язковою.

«Ті, хто цього не зробить, будуть звільнені після 16 серпня. Тому що ті, хто повинен захищати тих, хто піддається найбільшому ризику, не можуть бути такими ж імовірними носіями цього ризику», – сказав прем’єр-міністр Греції.

З 1 вересня буде діяти обов’язкова вакцинація медичного персоналу державного і приватного секторів. Постанова уряду передбачає можливість і стимули для вакцинації військовослужбовців. Франція рекомендує негайну обов’язкову вакцинацію медичного персоналу.

Міцотакіс підкреслив, що є «дві тіні», які перешкоджають швидкому і остаточного результату пандемії – поява агресивної Дельта-мутації і доля громадян, які все ще не наважуються пройти вакцинацію. Прем’єр-міністр Греції дав зрозуміти, що країна більше не буде закрита через позицію певних людей, тому що держава забезпечить свободу більшості і захист для всіх, «тому що не Греція знаходиться в небезпеці, а нещеплені греки».

Міцотакіс категорично виключив можливість загальних заборон. Він закликав тих, хто не наважується пройти вакцинацію, прислухатися до молодих людей, що використовують їх Freedom Pass, до церкви, яка ізолює окремі голоси від інших, до професіоналів, які хочуть, щоб діяльність повернулася в нормальне русло, і до мільйонів жінок і чоловіків, які хочуть живи здоров’ям і свободою.

Тим часом Маріос Фемістоклеус, головний секретар по первинній медико-санітарної допомоги Міністерства охорони здоров’я Греції, оголосив, що вакцинація людей у ​​віці від 15 до 17 років вакциною Pfizer почнеться в четвер. Час вакцинації для неповнолітніх може бути зарезервовано будь-яким з батьків. Діти будуть прийняті до центрів вакцинації в супроводі одного з батьків або опікуна.