Чи може коронавірус залишатися на банкнотах, екранах і нержавіючої сталі до 28 днів?

Дослідники говорять, що коронавірус може залишатися джерелом інфікування на поверхні банкнот, екранів телефонів і нержавіючої сталі протягом 28 днів. Результати Австралійського національного наукового агентства показують, що SARS-Cov-2 може вижити на поверхні набагато довше, ніж вважалося раніше. Однак деякі експерти сумніваються в реальній загрози, яку представляє поверхнева передача в реальному житті. Вірус найчастіше передається при кашлі, чханні, розмові або сміху.

Попередні лабораторні дослідження показали, що SARS-Cov-2 може вижити від двох до трьох днів на банкнотах і склі і до шести днів на пластиці і нержавіючої сталі, хоча результати різняться. Недавнє дослідження австралійського агентства CSIRO показало, що вірус «надзвичайно стійкий» і здатний вижити протягом 28 днів на гладких поверхнях, таких як скло, екрани телефонів і паперові банкноти при температурі 20 ° C.

Для порівняння, вірус грипу може вижити в тих же умовах «всього» 17 днів. Експерименти проводилися в темряві, так як вже доведено, що ультрафіолетове світло вбиває вірус. Професор Рон Еклс, колишній директор Центру застуди при Кардіфського університету, розкритикував дослідження, заявивши, що припущення про те, що вірус може вижити протягом 28 днів, викличе «непотрібний страх в суспільстві».