Туристів з Кіліманджаро евакуюють через лісову пожежу

Співробітники із заповідника Кіліманджаро в Танзанії почали евакуацію іноземних туристів з деяких районів гори, яким загрожує зростаюча протягом п’яти днів лісова пожежа. Про це повідомило сьогодні південноафриканське радіо ABC.

«Пора евакуювати міжнародний альпіністський табір, оскільки площа пожежі зростає»,- сказав Хеннінг Шмід, гід Кіліманджаро. Він сказав, що сьогодні близько шести груп, включаючи німців, австрійців і швейцарців, були змушені почати спуск, рятуючись від вогню.

Вогонь відчувається в Кіліманджаро навіть далеко від його центру. «У повітрі дуже багато диму, а вночі намети покриваються товстим шаром попелу через сильний вітер»,- говорить гірський гід Деббі Бахманн. Вона вирішила відмовити свою групу підніматися на вершину гори.

Лісова пожежа на Кіліманджаро розпочалася 11 жовтня близько полудня на висоті 2700 метрів – майже на півдорозі від підніжжя до вершини. Район важкодоступний, що погіршує ситуацію.

Міністр природних ресурсів і туризму Танзанії Хаміс Кігвангала заявив вчора, що 500 пожежників боролися з пожежею. Гірські ліси простягаються до 4100 метрів у висоту.

За даними керівництва заповідника, вже спалено близько 28 квадратних кілометрів лісів і лугів. Згорів і туристичний табір Коломбо.

Гора Кіліманджаро на північному сході Танзанії – популярний туристичний напрям. Щорічно сюди приїжджають понад 20 000 альпіністів, і більшість з них намагається піднятися на пік Ухуру на висоті 5 895 метрів над рівнем моря. Гірський масив покритий льодовиками. “Нинішня пожежа – не перша в цьому столітті. Полум’я в лісах Кіліманджаро вирувало також в 2012 і 2016 роках”, – нагадує ТАСС.