Січень 2020 – найтепліший місяць з часів ведення статистики

Минулий січень був зареєстрований як найтепліший місяць за всю історію планети, повідомляє AFP, посилаючись на Європейську службу зі зміни клімату “Коперник”.

Таким чином, Січень 2020 року зміщує попереднього рекордсмена – січень 2016 року. Після рекордно теплого десятиліття, що закінчився 2019 роком, який був другим найтеплішим роком за всю історію планети, нове десятиліття починається з тієї ж тенденції. У січні середня температура планети перевищила 0,03 градуса за Цельсієм в порівнянні з січнем 2016 року, який був найтеплішим місяцем на землі з часу ведення статистики, згідно із заявою “Коперник”. Він додає, що середня температура в січні 2020 року була на 0,77 градуса Цельсія вище, ніж в середньому за січень протягом звітного періоду, що починається в 1981 році і закінчується в 2010.

У більшості районів світу в січні місяці були зафіксовані температури вище середніх, особливо в Європі, де температура на 3,1 градуса вище, ніж в середньому за вищезгаданий звітний період. У північно-східній частині континенту – зокрема, в Скандинавії і частині Росії-спостерігається навіть збільшення на 6 градусів за Цельсієм, в порівнянні зі звітним періодом, повідомляє БТА.

За словами служби “Коперник”, п’ять найтепліших років були останніми п’ятьма роками, протягом яких температура збільшилася на 1,1 і 1,2 градуса Цельсія в порівнянні з доіндустріальною епохою. Десятиліття 2010-2019 рр. також було найтеплішим з тих пір, як були проведені подібні вимірювання. 2019 рік був другим найтеплішим роком в історії. Середня температура була всього на 0,04 градуса Цельсія нижче, ніж у 2016 році, що було відзначено особливо інтенсивним явищем Ель-Ніньйо.