Ми не будемо вчити фашизму. Вчителі в Угорщині виступили проти нової навчальної програми

Профспілка вчителів Угорщини протестує проти нової національної навчальної програми. Вчителі оголосили, що навчальний план, підготовлений правлячою партією Фідес, просуває націоналістичну ідеологію і обмежує академічну свободу, повідомляє Reuters.

Прем’єр-міністр країни Віктор Орбан часто піддається критиці з боку Європейського Союзу і правозахисних організацій за політику, яка, на їхню думку, завдає шкоди демократії і верховенству Закону в Угорщині.

У сфері освіти Орбан обмежив свободу Угорської академії наук і змусив Центральноєвропейський університет покинути країну.

Міністерство людських ресурсів оголосило в п’ятницю про Національний базовий навчальний план (NAT). У ньому викладені необхідні матеріали для навчання у школі.

Демократичний союз вчителів виступив проти змін і закликав до протестів.

«Це проблематично, коли освітня система заснована на ідеології, а не на професійних принципах. Він повинен бути відкликаний”, – йдеться в заяві профспілки.

Вчителі історії та літератури виступили з окремими звітами, скаржачись на те, що навчальна програма запускає націоналістичних авторів і теми.

У плані перераховуються 10 найважливіших угорських авторів. Серед них Ференц Херцег – пристрасний прихильник італійського фашистського диктатора Беніто Муссоліні. І не включає в себе єдиного угорського нобелівського лауреата Імре Кертеса, який був удостоєний престижної премії в 2002 році за свої книги, «які підтримують крихкий досвід людини проти варварського свавілля історії», зокрема про Голокост.

На питання про критику профспілки представник уряду відповів, що кращі експерти в Угорщині підготували навчальну програму після тривалих професійних обговорень.

Міністерство людських ресурсів підкреслило, що Угорщина повинна оновити свою навчальну програму.

Вчителі, які виступили з протестами, опублікували в соціальні мережі фотографії з хештегом #noNAT і такими гаслами як “Я не буду викладати фашизм”.