Українці в Польщі витрачають все більше зароблених грошей

Протягом 2019 року українські трудові мігранти в Польщі витратили на покупку товарів і послуг 2,1 мільярда доларів, що в два рази більше в порівнянні з 2018 роком.

Оновлені дані Центрального статистичного управління Польщі (GUS) показують стрімке зростання витрат українців, які працюють в країні. При цьому сума грошових переказів в Україну практично залишилася на рівні 2018 року.

Німці в минулому році витратили більше всіх іноземців – 47 відсотків від загальної суми грошей, українці закріпилися на другому місці з показником 20,4 відсотка.

Експерт з міжнародного працевлаштування Євген Кириченко зазначає: «Витрати українців на території Польщі збільшилися в два рази. Це негативна тенденція для економіки України. Вона страждає не тільки від дефіциту робочої сили, а й від того, що українці все більше віддають перевагу польським товарам, а не вітчизняним».

На думку Кириченко, «це сигнал для української влади щодо практичної підтримки вітчизняного бізнесу».

У Національному банку України вже в минулому році відзначали, що приплив валюти від українців з-за кордону найближчим часом почне падати, оскільки велика частина трудових мігрантів забирає з собою сім’ї, перебираючись на постійне місце проживання до країни, де вони працюють.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що польський уряд має намір в найближчі місяці розробити і прийняти нову програму імміграції для залучення більшої кількості іноземних працівників.

Серед українців в Польщі вже 33 відсотки планують назавжди залишитися жити і працювати. У 2018 році таких було 22 відсотки.