Мікробіолог: “Нова версія COVID-19 “не катастрофа””

Нова версія COVID-19 не катастрофа, і деякі люди можуть сильно переоцінити ситуацію.

Про це заявив мікробіолог професор Каллум Семпл. Сьогодні він закликав заспокоїти, наполягаючи на тому, що вакцини, як і раніше, можуть захистити вас від серйозних захворювань.

Каллум Семпл сказав BBC Breakfast, що він підтримує нові обмеження на поїздки до Південної Африки, Намібії, Лесото, Ботсвани та Зімбабве, але додав: «Це не катастрофа. Я думаю, що деякі мої колеги сильно переоцінюють ситуацію».

«Імунітет від вакцинації, як і раніше, може захистити вас від серйозних захворювань.

У вас може з’явитися хропіння, головний біль чи неприємна застуда, але вакцина значно знижує ваші шанси потрапити до лікарні, реанімації чи померти», – запевнив професор Каллум Семпл.

Він сказав, що, хоча може бути неможливо зупинити прибуття Омікрона до Великобританії, все ж таки важливо відкласти його прибуття.

“Якщо ви можете уповільнити проникнення вірусу у вашу країну, це дасть вам більше часу для вашої кампанії зі стимулювання поширення вірусу, щоб випередити його”, – продовжив експерт. “Це також дає вченим більше часу, щоб дізнатися більше про вірус, якщо є щось, про що нам дійсно потрібно турбуватися”, – сказав він.

На питання, які ще заходи він вважає рекомендованими, професор Каллум Семпл сказав, що підтримує обов’язкове використання масок для обличчя у магазинах та громадському транспорті, а також миття рук.

Професор сер Ендрю Поллард, директор групи вакцин в Оксфорді, сказав, що «вкрай малоймовірно, що пандемія відновиться серед вакцинованого населення, як ми бачили минулого року». Виступаючи у програмі Radio Today’s Today, він також наполягав на тому, що вакцини можуть бути ефективними у запобіганні серйозним захворюванням, таким як варіант Омікрона.

Вчора увечері Всесвітня організація охорони здоров’я визначила так звану мутацію мікрону як тривожну.

Це змусило країни, включаючи Великобританію та Сполучені Штати, закрити свої кордони з шістьма країнами у Південній Африці, в районі передбачуваного походження.

Раптова поява Омікрона цього тижня викликала паніку на острові. Вчені попередили, що він може бути стійким до вакцин, а міністр охорони здоров’я Саджид Джавід погрожував повторно ввести ізоляцію у разі потреби.

Поспіхом обмежити поширення, ЄС призупинив усі польоти до Південної Африки після того, як перший випадок був підтверджений у Європі. Великобританія вже внесла шість країн до «червоного списку» для подорожей – і була готова додати ще дві вчора ввечері.