27 китайських літаків увійшли до зони ППО Тайваню

“Сьогодні військово-повітряні сили Тайваню підняли винищувачі у відповідь на вторгнення 27 китайських літаків у зону протиповітряної оборони острова”, повідомляє Free Europe з посиланням на міністерство оборони Тайваню.

У заяві міністерства говориться, що китайські літаки включають п’ять атомних бомбардувальників H-6 і 18 винищувачів, а також один повітряний заправник.

Літаки пролетіли над південним узбережжям Тайваню до протоки Баші.

Поки що китайська сторона не коментує заяву уряду Тайваню.

Тайвань, який Пекін вважає своєю провінцією, за останній рік кілька разів бачив, як китайські військові літаки літали над островом, а також біля контрольованих Тайванем островів Пратас.

Влада Тайваню заявила, що близько 150 китайських військових літаків увійшли до зони протиповітряної оборони країни протягом чотирьох днів на початку жовтня, коли Китай відзначав своє національне свято. Площа ширша за територіальний повітряний простір острова.

Тайвань має свою власну адміністрацію, яка є незалежною від Китаю з 1949 року, коли острів став притулком для членів сил підтримки Гоміньдану – вони зазнали поразки від комуністів у громадянській війні в Китаї. Тайвань офіційно називає себе “Китайською Республікою” на знак того, що він не визнає легітимність Китайської Комуністичної Народної Республіки, проголошеної в 1949 році.

Тайвань офіційно визнаний 15 державами-членами ООН і багато інших підтримують економічні та культурні зв’язки з островом, не заявляючи офіційно, що це окрема республіка. Останнім часом у мансарді лунають заклики до незалежності. Зі свого боку, Пекін посилює риторику щодо Тайваню. Аналітики не відкидають можливості китайського вторгнення та спроби Пекіна силою отримати контроль над островом.