90 затриманих під час акцій протесту у Франції

Французька поліція зіткнулася з протестуючими на Майдані Нації під час протесту з приводу пенсійних реформ в Парижі.
AFP повідомляє, що вчора у Франції пройшли демонстрації понад півмільйона людей в рамках масштабного страйку проти пенсійної реформи президента Еммануїла Макрона.
Страйк отримав широку підтримку в усіх секторах – транспорт, освіта, поліція, культура, і більш 510000 чоловік вийшли на вулиці майже 70 французьких міст. Ці цифри не враховують демонстрацію в Парижі, яка, згідно з даними профспілки, зібрала 250000 чоловік.
У Парижі демонстрацію охороняли представники профспілки і близько 6000 поліцейських і жандармів. У східній частині столиці відбулися зіткнення, в ході яких вантажний причіп був перевернутий і підпалений, кілька вітрин були розбиті, а протестувальники забарикадувалися, відражаючи обстріл сльозоточивими гранатами. 87 осіб були заарештовані.
Рух протесту триває на паризькому громадському транспорті, де сьогодні 10 з 14 ліній метро перестали працювати, і на залізницях, де 90 відсотків швидкісних і 70 відсотків регіональних поїздів були скасовані. Міжнародні лінії Eurostar і Talis знову працюватимуть з перебоями.
Ейфелева вежа і ряд великих музеїв Парижа, в тому числі Лувр, припинили роботу повністю або частково сьогодні. Багато шкіл залишаються закритими.
Згідно ряду недавніх опитувань, більшість французів підтримують протести проти пенсійної реформи.
Напруженість не знизилася на вчорашньому мітингу в Парижі: екстремістські активісти (за даними поліції, близько 500 осіб) увірвалися в мирну ходу проти пенсійної реформи.Вони розбивали вікна і підпалювали автомобілі.
У кількох провінціях стався ряд інцидентів, але в цілому демонстрації в країні пройшли мирно.
«Це початок потужного громадського руху», – заявив вранці лівий лідер Жан-Люк Мелансон.
У Парижі близько 6000 поліцейських були мобілізовані проти заворушень.
«Все доводить, що цей страйк схожий на величезний страйк 1995 року, який потім призвів до повалили уряду Алена Жюппе і викликав дострокові вибори, оскільки Франція була тоді заблокована на місяць», – заявила журналістам Рум’яна Угурчінска, яка проживає в Парижі.
Причина заворушень – плани уряду скасувати 42 спеціальні пенсійні схеми, що дозволяють працівникам певних секторів виходити на пенсію достроково і отримувати вищі пенсії.
Ініціатива уряду президента Еммануїла Макрона також передбачає продовження терміну пенсійних внесків для всіх категорій громадян. Уряд прийняв такі заходи, щоб уникнути багатомільярдного дефіциту у фінансуванні пенсійної системи в доступному для огляду майбутньому.