НАТО модернізує стару авіабазу в Албанії для операцій Альянсу

“НАТО розпочало модернізацію авіабази Кукова в Албанії, що дозволить використовувати її для операцій альянсу”, – повідомляє AP.

Модернізація вартістю 45,8 млн. євро включатиме модернізацію злітно-посадкових смуг, руліжних доріжок та складських приміщень та призначена для підвищення оперативної сумісності НАТО та підтримки місій раннього попередження з повітря над країною із Західних Балкан.

База в Кукові, за 80 км на південь від столиці Тирани, обслуговуватиме Албанію, а також підтримуватиме повітряні поставки НАТО, матеріально-технічне забезпечення, повітряну поліцію, навчання та навчання.

Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама заявив, що рішення НАТО використовувати об’єкт як тактичну базу «підтверджує той факт, що маленька Албанія, як і раніше, важлива для альянсу».

За даними Міноборони, модернізацію планується завершити до осені 2023 року.

Авіабаза Кукова була збудована у 1950-х роках, коли Албанія була близьким союзником Радянського Союзу. Перший радянський бомбардувальник Іл-28 приземлився тут у 1957 році, а МіГ-17 було перекинуто пізніше.

Куцово залишалася військовою авіабазою, хоча її старі російські та китайські літаки перестали літати наприкінці 1990-х років.

Албанія є членом НАТО з 2009 року. Минулого року у країні пройшли багатонаціональні військові навчання Defender-Europe 21 під проводом США.