90% світових сільськогосподарських субсидій завдають шкоди людям і планеті

Згідно з тривожним звітом ООН, майже 90 відсотків з 540 мільярдів доларів глобальних субсидій фермерам щорічно завдають шкоди екології.

Ця підтримка сільського господарства шкодить здоров’ю людей, підживлює кліматичну кризу, руйнує природу і веде до нерівності, за винятком дрібних фермерів, багато з яких, згідно з інформацією ООН, є жінками.

У звіті говориться, що найбільші джерела викидів парникових газів, такі, як виробництво яловичини і молока, отримали найбільші субсидії.

“Без реформи рівень субсидій зросте до 1,8 трлн. доларів щорічно на початок 2030 року, що ще більше погіршить добробут людей і посилить глобальну кризу”, – заявила ООН.

В звіті йдеться, що субсидії на хімічні добрива і пестициди повинні скоротитися.

Перехід субсидій на сприятливі види діяльності може «змінити гру» і допомогти покінчити з бідністю, викорінити голод, поліпшити харчування, зменшити глобальне потепління і відновити природу.

Раціональне використання державних грошей може включати підтримку здорового харчування, такого, як овочі та фрукти, поліпшення навколишнього середовища та підтримку дрібних фермерів.

Численні аналізи, проведені в останні роки, показали, що глобальна продовольча система зруйнована: більше 800 мільйонів чоловік відчували хронічний голод у 2020 році, 3 мільярди людей не можуть дозволити собі здорову дієту, 2 мільярди людей страждають ожирінням або надлишковою вагою, а третина їжі йде в відходи. Загальні завдані збитки оцінюються в 12 трлн. доларів на рік, що перевищує вартість вироблених продуктів харчування.

Джой Кім з ЮНЕП наполягає: «На сільське господарство припадає чверть викидів парникових газів, 70% втрати біорізноманіття та 80% вирубки лісів».

У звіті ООН висвітлюються деякі приклади позитивних дій, таких як дії в Китаї по скороченню використання хімічних добрив і пестицидів, а також політика природного сільського господарства з нульовим бюджетом в індійському штаті Андхра-Прадеш.