Лідери Західних Балкан зустрілися в Брюсселі

Лідери країн Західних Балкан зібралися сьогодні в Брюсселі на неформальну зустріч з главами європейських інститутів. Переговори є частиною підготовки до саміту ЄС-Західні Балкани в Загребі в травні.

У ньому візьмуть участь президент Європейської ради Чарльз Мішель, президент Європейської комісії Урсула фон дер Лейен, верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Джозеф Борель, а також прем’єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович, оскільки Загреб в даний час головує в Раді Європейського союзу.

Слід нагадати, що Європейська комісія запропонувала нову, більш сувору методологію для переговорів про вступ до ЄС, яка була умовою Франції для вступу в переговори з Північною Македонією та Албанією про вступ до Союзу.

Раніше на цьому тижні комісар з розширення ЄС Олівер Вархелі оголосив, що Європейська комісія очікує, що Північній Македонії та Албанії буде призначена дата початку переговорів про вступ до ЄС до саміту в Загребі.

Кілька днів тому, під час дебатів в Європейському парламенті, його члени погодилися з тим, що без верховенства закону і сильних урядових інститутів неможливо було б говорити про приєднання нових країн-кандидатів.

Також нагадується, що в жовтні Франція, Нідерланди і Данія не дали зелене світло європейському маршруту для Північної Македонії та Албанії. Їхній аргумент полягав у тому, що необхідно змінити методи ведення переговорів.