Подруга колишнього норвезького міністра засуджено до тюремного ув’язнення за загрозу демократії

Як повідомляє Reuters, “партнерка колишнього міністра юстиції Норвегії була визнана винною за звинуваченням у загрозі демократії і засуджена до 20 місяців тюремного ув’язнення”.

56-річна підсудна Лейла Аніта Бертхаусен не визнала себе винною і сказала суду, що негайно подасть апеляцію. Раніше судова колегія окружного суду Осло постановила, що справа ретельно розслідувана і вина встановлена.

Бертхаусен була заарештована в 2019 році, через що її партнер Тора Мікеля Вара, міністр юстиції від Партії прогресу, пішов у відставку.

До арешту його дівчина скаржилася, що їх будинок був розписаний графіті, в т.ч. свастикою, а також, що її машину підпалювали. За її словами, це була помста за її звинувачення на адресу трупи антирасистського театру, постановку якого розкритикувала Вару.

Однак слідчі встановили, що напади на будинок і машину вона зробила сама, попередньо відключивши камеру спостереження. Крім загадки, були анонімні листи із звинуваченнями в терактах, а також лист з погрозами іншому міністру.

Театр «Чорний ящик» оголосив, що в своїй постановці використовує свободу слова для викриття крайніх правих політичних кіл.