Грета Тунберг: Кліматична криза, екологічна криза і криза охорони здоров’я взаємопов’язані

“Шведська активістка Грета Тунберг представила свої погляди на зміни в способах виробництва і споживання продуктів харчування в світі, щоб протистояти загрозам викидів вуглецю, епідемій і страждань тварин”, – повідомляє Reuters.

У відео, розміщеному в Twitter, Тунберг сказала, що вплив змін в сільському господарстві на навколишнє середовище, а також поява таких захворювань, як Covid-19, які, як вважається, походять від тварин, будуть зменшені за рахунок зміни способу харчування і виробництва продуктів харчування

“Наш зв’язок з природою перерваний. Але ставлення може змінитися», – сказав Тунберг у відеоролику, присвяченому Міжнародному дню біологічного різноманіття.

Зосередження уваги на сільському господарстві і зв’язок кліматичної кризи з пандеміями здоров’я – це новий кут зору Тунберг, яка в минулому зазвичай зосереджувала свій гнів на політиках і викидах вуглецю від викопного палива.

«Кліматична криза, екологічна криза і криза охорони здоров’я взаємопов’язані», – сказала вона.

Тунберг сказала, що поширення хвороб тварин серед людей було викликано тим, як оброблялася їжа, додавши, що перехід на рослинну дієту може заощадити до восьми мільярдів тонн вуглекислого газу щорічно.

Всесвітня організація охорони здоров’я заявляє, що коронавірус, можливо, передався від кажанів до людини. Вчені говорять, що 60 відсотків інфекційних захворювань у людей, що виникли в період з 1990 по 2004 рік, походять від тварин.

Тим часом, попит на альтернативи м’ясу зростає в усьому світі через побоювання з приводу здоров’я, благополуччя тварин і навколишнього середовища.

Десятки компаній тестують виробництво вирощеної в лабораторії риби, замінників яловичини і курки, сподіваючись проникнути в незвіданий сегмент альтернативного ринку м’яса, який до 2029 року оцінюється в 140 мільярдів доларів.

Глобальний центр адаптації, який працює над підвищенням стійкості до зміни клімату, заявив в січні, що зміна клімату може знизити глобальне виробництво продуктів харчування на 30 відсотків, в той час, як підвищення рівня моря і більш сильні шторми можуть змусити сотні мільйонів людей в прибережних містах покинути свої будинки.