Білорусь вийшла з ініціативи ЄС «Східне партнерство»

“Білорусь оголосила про припинення участі в ініціативі Європейського союзу «Східне партнерство», – повідомляє Deutsche Welle.

Мінськ обґрунтував своє рішення європейськими санкціями, введеними Брюсселем за примусову посадку літака Ryanair в Мінську, порушеннями прав людини і репресіями проти громадянського суспільства. Повідомляється, що Білорусь також відкликала свого посланника в ЄС для консультацій і запропонувала, щоб європейський посол приїхав до Брюсселя з тією ж метою.

«Ми не можемо виконати наші зобов’язання за цією угодою в рамках санкцій і обмежень, прийнятих ЄС», – йдеться в повідомленні МЗС Білорусі.

Мінськ шкодує, що «примусове розірвання» угоди з ЄС негативно позначиться на співпраці в боротьбі з нелегальною імміграцією і організованою злочинністю.

Посол ЄС Дірк Шубель був викликаний в міністерство закордонних справ Білорусі, заявивши, що воно було змушене «відреагувати на дії, які загрожують національній безпеці Білорусі і завдають прямої шкоди економіці і її громадянам».

Крім того, білоруська влада заборонила в’їзд до країни «представників європейських структур та осіб з країн-членів ЄС, що сприяють введенню обмежувальних заходів». Мінськ пригрозив продовжити роботу над заходами, в тому числі економічними.