Узбекистан бореться з радикальним ісламом. Поліція змушує чоловіків голити бороди

«В Узбекистані поліція затримала кілька десятків людей в столиці – Ташкенті, яких потім змусили збрити бороди», – повідомляє узбецька редакція радіо «Свобода» з посиланням на джерела.
Кілька десятків чоловіків були затримані в п’ятницю на базарі в Ташкенті. Один з торговців, просячи анонімності, повідомив, що він був серед десятків затриманих. За його словами, чоловіків доставили до поліцейської дільниці, де їх змусили збрити бороди. Інтернет-користувачі також підтверджують інформацію про арешти та насильницьке гоління в Facebook.
«Співробітники поліції в штатському почали затримувати кожного чоловіка і юнака з бородою, а потім доставили їх до Ташкентської поліцейської дільниці. Я також був серед затриманих. Там вони погрожували нам, що нас посадять до в’язниці. «Якщо ви не поголите бороду, ви не підете», – сказали в поліції. Чоловіки і юнаки, які погодилися поголити бороду, були звільнені, а тих, хто почав чинити опір, залишили в поліцейській дільниці»,- повідомив інтерв’юер радіо «Свобода» з проханням про анонімність.
Узбецькі ЗМІ підкреслюють, що деякі інтернет-користувачі висловили невдоволення операцією поліції в п’ятницю і звернулися до влади за роз’ясненнями.
Портал відзначає, що релігія в Узбекистані, а це 30 мільйонів чоловік, де переважають мусульмани, знаходиться під суворим контролем влади. В рамках кампанії, яка, на думку влади, має на меті боротьбу з радикальним ісламом, поліція приділяє особливу увагу чоловікам з довгими бородами.
За даними узбецької редакції Бі-бі-сі, затримання продовжилося і в суботу.
Радіо «Свобода» повідомляє, що в школах і офісах жінкам заборонено носити хіджаб (ісламську жіночу хустку і широкий одяг, що приховує фігуру, зап’ястя рук і шию жінки). Правила, введені в 1998 році, забороняють носити ісламський релігійний одяг в громадських місцях всім, окрім духовенства.