Столиця США тоне в квітах

Вашингтон засипаний квітами. Тисячі японських вишень переживають пік цвітіння. Проводиться ще один фестиваль цвітіння сакури, який приверне більше мільйона туристів до столиці Сполучених Штатів. Дерева – подарунок прямо з Японії.

Вони ростуть в Приливному басейні – штучному водойомі в центрі міста. Перші дерева були посаджені на цьому місці в 1912 році. Це був подарунок від тодішнього мера Токіо Вашингтону. Перша партія дерев була подарована Вашингтону японцями двома роками раніше, в 1910 році там було 2000 японських вишень. На жаль, дерева були спалені за вказівкою тодішнього президента США Вільяма Тафта, тому що вони були заражені.

Коли мер Токіо дізнався, що вишня хвора, він відправив ще 3020 дерев. І таким чином, в 1912 році перші дерева в басейні Tidal Basin посадила перша леді, Хеллен Тафт, її супроводжувала дружина тодішнього посла Японії.

У наступні роки перші леді також брали участь в подібних церемоніях – Меймі Ейзенхауер, Леді Берд, Хілларі Клінтон, Лора Буш і Мішель Обама.

Вишня в цвіту по-японськи це “сакура”. Це традиційний і найбільш впізнаваний символ Японії. Під час Другої світової війни вишневий цвіт був намальований на літаках перед самогубною місією пілотів. Він символізував красу і скороминущість життя. Японці вірили, що душі загиблих воїнів відродяться в цвітах. Цвіте вишня не більше двох тижнів.