Байден підписав закон, що обмежує імпорт із Сіньцзяну через уйгурів

“Президент США Джо Байден підписав закон, спрямований на запобігання примусовій праці уйгурів у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі (СУАР) Китаю”, – повідомляють агентства Reuters та Bloomberg.

Документ, який раніше був схвалений обома палатами Конгресу США, передбачає обмеження на імпорт товарів із СУАР та санкції проти осіб та організацій, відповідальних за «порушення прав людини» у цьому регіоні Китаю.

На початку цього місяця законопроект був одностайно прийнятий як у Палаті представників, так і в Сенаті, що свідчить про те, що республіканці та демократи значною мірою послідовні у політиці щодо Китаю, незважаючи на глибокі партійні розбіжності у Вашингтоні з більшості ключових питань.

Цей захід мотивований побоюваннями з приводу утисків мусульман-уйгурів у регіоні, який відіграє важливу роль у глобальних ланцюжках поставок. Сіньцзян є джерелом бавовни, що використовується для виготовлення одягу, і ключовим місцем для виробництва полікремнію, що використовується в сонячних батареях, які, у свою чергу, вважаються вирішальними у глобальній відмові викопного палива.

Законопроект вимагає від Міністерства внутрішньої безпеки США скласти список організацій, які співпрацюють з урядом Китаю в репресіях проти уйгурів, переважно мусульманської етнічної меншини та інших груп. Він також містить припущення, що всі товари в регіоні виготовляються примусовою працею.

Китайські офіційні особи заперечують примусову працю у Сіньцзяні та називають закон втручанням у внутрішні справи країни. Цю позицію нещодавно повторив офіційний представник міністерства закордонних справ Чжао Ліцзян на регулярному брифінгу для преси у Пекіні.

“Придумуючи брехню і створюючи прецеденти з подібними проблемами, деякі американські політики намагаються стримувати Китай”, – сказав він: “Їхній мерзенний план ніколи не увінчається успіхом”.