США посварилися з Китаєм через теорію змови

Держсекретар США Майк Помпео попросив Китай не поширювати дезінформацію про новий коронавірус після того, як пекінський чиновник оприлюднив теорію змови про участь США.

За словами Держдепартаменту, Помпео висловив “рішучі заперечення” проти спроб Китаю “перекласти провину за COVID-19 на США” в телефонній розмові з Яном Цзечи, старшим співробітником з питань зовнішньої політики в Пекіні.

Помпео «підкреслив, що зараз не час поширювати дезінформацію і чутки, а час, коли всі держави повинні об’єднатися для боротьби з цією загальною загрозою», йдеться в заяві Державного департаменту.

Заклик пролунав після того, як Державний департамент у п’ятницю закликав посла Китаю Цуй Тянькай відмовитися від просування теорії змови, яка привернула велику увагу в соціальних мережах.

Офіційний представник МЗС Чжао Лян в Твіттері минулого тижня, як на мандаринській, так і англійською, припустив, що «пацієнт нуль», тобто перший пацієнт в глобальної пандемії, можливо, прибув зі Сполучених Штатів, а не з китайського міста Ухань, звідки вперше з’явилася інформація про поширення вірусу в кінці 2019 року.

«Можливо, американські військові керували епідемією в Ухані. Будьте прозорі! Опублікуйте свої дані! США в боргу перед нами », – написав Чжао, який відомий своїми провокаційними заявами в соціальних мережах.

У той час як COVID-19, захворювання, що викликається вірусом, знаходиться під контролем Китаю, вбило більше 7000 чоловік у всьому світі і серйозно вплинуло на повсякденне життя в західних країнах, повідомляє AFP.