У Держстаті розповіли про збільшення реальних зарплат українців

За підсумками грудня 2019 року реальна заробітна плата українців не просто зросла, а зробила великий «стрибок». Так, за даними Державної служби статистики, середня заробітна плата в Україні в минулому місяці зросла на 1590 гривень у порівнянні з листопадом 2019 року, досягнувши позначки 12 260 гривень.

Звичайно, показник середньої заробітної плати важливий для розуміння загальних тенденцій. Однак, в першу чергу, стрибкоподібне збільшення заробітних плат спостерігається лише в деяких сферах. Найбільші надбавки в грудні отримали працівники фінансової та страхової сфери, у яких середня зарплата становить 22 тисячі гривень. Одні з найвищих зарплат в країні отримують айтішники, а також ті, хто працює в сфері державного управління і оборони. Найменші зарплати отримують працівники сфери тимчасового розміщення та організації харчування – в середньому 7280 гривень на місяць.

Традиційно, Київ знаходиться на першому місці за рівнем оплати праці. В середньому в столиці заробляють 18 870 гривень. Аутсайдером вже котрий місяць поспіль є Чернігівська область з показником середньої зарплати 8850 гривень. У більшості областей країни середня зарплата становить від 10 до 11 тисяч гривень на місяць.

Стрибкоподібне зростання заробітних плат за грудень експерти пов’язують з тим, що традиційно в кінці року перед новорічними святами роботодавці виплачують премії.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що розрив в доходах між багатими і бідними в більшості країн протягом останніх 25 років тільки збільшується.

Дані опитування, які провів Центр Разумкова, свідчать, що 60 відсотків українців погоджуються з тим, щоб роботодавець платив їм більшу частину заробітної плати «в конверті».