США планують заблокувати кредит МВФ в 5 мільярдів доларів Ірану

Сполучені Штати планують заблокувати позику в 5 мільярдів доларів від Міжнародного валютного фонду (МВФ) Ірану, який попросив їх для боротьби з новим коронавірусом. Про це повідомила The Wall Street Journal у вівторок ввечері з посиланням на джерела в адміністрації президента США Дональда Трампа.

За їх словами, іранський уряд володіє достатніми ресурсами для боротьби з поширенням вірусу, і, якщо МВФ фінансує Тегеран, він використовує ці гроші не для боротьби з Covid-19, а для надання допомоги економіці в тій частині, яка постраждала від санкцій США, або направить кошти на фінансування своїх союзників на Близькому Сході.

The Wall Street Journal відзначає, що Вашингтон, як найбільший акціонер МВФ, в значній мірі визначає, чи будуть кошти, запитані країною, виплачуватися Фондом чи ні. Але інші члени організації можуть не погодитися зі Сполученими Штатами, якщо вони приймуть інше рішення. Вони будуть переважати, тому що їх більшість.

За оцінками американських чиновників, Іран має мільярди доларів в Національному фонді розвитку, який формується за рахунок доходів від продажу нафти і газу. Як раніше заявив спеціальний представник США по Ірану Брайан Хук, Тегеран повинен перенаправити гроші, які він витрачає на різні військові операції, на боротьбу з коронавірусом.

12 березня міністр закордонних справ Ірану Мухаммед Джавад Заріф заявив, що Тегеран запросив у МВФ допомогу в розмірі 5 мільярдів доларів для протидії поширенню коронавируса в країні.

Міністерство охорони здоров’я Ірану повідомило про перший випадок зараження в країні 19 лютого. Згідно з останніми даними, число заражених перевищує 62 000 чоловік, а число загиблих вже становить 3872 людини.