Еспер: Ми модернізуємо ядерний арсенал…намагаючись стримати війну

Міністр оборони США Марк Еспер використовував свій перший візит на ядерну базу в Північній Дакоті, щоб підкреслити багатомільярдний план адміністрації Трампа з модернізації ядерного арсеналу, повідомляє AP.

“Дорогий проект вартий того, щоб йти в ногу з Росією і випередити Китай. Росія і Китай модернізують і розширюють свої ядерні арсенали”,-сказав Еспер, що стояв поруч з бомбардувальником B-52, який разом з міжконтинентальними балістичними ракетами Minuteman-3 і підводними човнами ВМФ, представляють американську ядерну тріаду.

“Всі три частини тріади необхідно модернізувати, і це дуже важливо, якщо ми хочемо зберегти стратегічне стримування – це слово має вирішальне значення, ми намагаємося стримати війну… ми повинні мати впевненість в тому, що наша тріада і пов’язані з нею системи є ефективними, безпечними і надійними”

Бюджетне управління Конгресу оцінює, що перші 10 років плану оновлення обійдуться майже в 500 мільярдів доларів, а протягом 30-річного періоду загальна сума досягне 1,2 трильйонів доларів, включаючи витрати на підтримку поточної і майбутньої сили.

Ключова нова зброя-Заміна поточної МБР Minuteman 3, підводного флоту з балістичними ракетами наступного покоління “Колумбія” і нового бомбардувальника дальнього радіусу дії B-21 для заміни стелса B-2, який повинен бути відставлений, навіть коли залишиться старіший бомбардувальник B-52.

В-52, який був введений в експлуатацію в 1960-х роках, отримав нові двигуни та інші значні поліпшення.

Згідно з поточним плануванням, Пентагон витратить протягом наступних п’яти років в цілому 85 мільярдів доларів на новий бомбардувальник, нову МБР, підводний човен класу «Колумбія» і модернізацію систем зв’язку та оповіщення, що підтримують всю ядерну систему командування і управління.

Еспер прибув на базу, щоб ближче познайомитися з ракетною системою Minuteman 3 і бомбардувальником B-52. Майнот, розташований у північно-західному куті Північної Дакоти, є єдиною військовою базою з двома системами озброєння. Решта військово-морського флоту B-52 працює з бази ВПС “Барксдейл” в Луїзіані, в той час як інші бази з Minuteman-3 знаходяться в Вайомінгу і Монтані.

Визначена як» туз”, МБР – це карта, яка ніколи не розігрувалася. Це їх намічена мета-відрадити будь-яку іншу країну від нападу ядерною зброєю через страх завдати нищівного удару США.

“Сили МБР дуже життєздатні проти будь-якої, крім великої ядерної атаки. Щоб знищити американські МБР на землі, противник повинен почати точно скоординовану атаку з сотнями високоточних боєголовок. Це непереборне завдання для будь-якого потенційного супротивника сьогодні, за винятком Росії”, – йдеться в документі, в якому адміністрація Трампа підтверджує свою прихильність МБР в 2018 році.

В інтерв’ю Еспер відмовляється говорити, чи вважає за краще він розширювати “новий договір СНО”, що можна було б зробити без перегляду його умов.

Джон Радд, який оголосив про свій відхід у відставку з поста глави Пентагону на прохання Трампа, заявив в інтерв’ю Associated Press два тижні тому, що він скептично ставиться до пропозицій Вашингтона і Москви про продовження Нового договору про СНО, навіть якщо тільки протягом року, також намагаючись підштовхнути Китай до переговорів.

“Це не мудрий підхід до переговорів. Мій досвід показує, що ви повинні домовитися про те, яким ви дійсно хочете домогтися результату. Якщо ви вирішуєте проблеми з одного боку, але не з іншого, я не бачу, як досягти цього результату”. – пояснює Радд.