США вводить візові обмеження для вагітних

Як повідомляє Associated Press, адміністрація президента США Дональда Трампа видала нові візові правила, спрямовані на обмеження випадків, коли вагітні жінки прибувають в Сполучені Штати для народження дитини й отримання паспорту США.

Жінкам, які подали заяву на отримання туристичної візи, буде відмовлено, якщо співробітники консульства вважатимуть, що вони хочуть поїхати в Сполучені Штати, перш за все для того, щоб там народити.

Заявники на отримання візи повинні будуть довести, що вони їдуть до Сполучених Штатів з медичних причин, а не для пологів. Із тими, кого відправляють на лікування, будуть поводитися так само, як і з усіма іноземцями, що приїжджають в країну з метою лікування. Вони також мають довести, що у них є кошти для його оплати (включаючи транспортування) і те, що вони зможуть його витримати.

Практика поїздок до Сполучених Штатів з метою народження дитини цілком законна, проте в деяких випадках влада заарештовує співробітників туристичних агентств, які надавали допомогу таким жінкам. Арешти проводяться за звинуваченням у шахрайстві з візами або несплаті податків.
Жінки, які хочуть народжувати в Сполучених Штатах, часто не приховують своїх намірів і показують підписані контракти з лікарнями та лікарями.

Державний департамент “не вважає, що відвідування країни з єдиною метою отримання громадянства США в якості дитини, яка народилася в Сполучених Штатах – діяльність, зазвичай звана “туризм для народження”, – є виправданим видом діяльності для проведення оздоровчих або відновлювальних заходів”, йдеться в нових правилах, які вступають в силу сьогодні.

Адміністрація президента намагається приборкати всі види імміграції, але Трамп особливо стурбований випадками, коли метою є народження дитини в Сполучених Штатах. Він виступив проти цієї практики та пообіцяв покласти йому край, але члени адміністрації та адвокати заявили, що це буде не так просто.

Правила видачі віз вагітним жінкам є одним зі способів вирішення цієї проблеми, але виникає питання про те, як співробітники консульства будуть визначати чи вагітна жінка, і чи можуть її допускати на територію США прикордонники, які визначають, що вона може бути вагітною лише подивившись на неї.

Співробітникам консульства не дозволяється запитувати жінку під час візової співбесіди, вагітна вона чи має намір завагітніти.
Туризм для народження вигідний як у США, так і в інших країнах. Компанії рекламують цей бізнес і збирають до 80 000 доларів, пропонуючи готель і медичне обслуговування. Багато жінок подорожують з Росії та Китаю, щоб народити в Сполучених Штатах.

За даними Центру імміграційних досліджень, який оголошує про посилення імміграційного законодавства, близько 36 000 іноземців народилися в Сполучених Штатах в 2012 році, а потім виїхали.