Греція будує закриті табори на п’яти Егейських островах

Греція оголосила, що в березні почалося будівництво таборів біженців закритого типу на п’яти островах Егейського моря. За словами міністра міграції Греції нотіса Мітаракіса, вони зможуть прийняти 20 000 прохачів притулку з максимальним терміном перебування 3 місяці.

Нові табори будуть побудовані на островах Лесбос, Хіос, Самос, Лерос і Кос, а нинішні переповнені табори, такі як Морія й інші на Лесбосі, будуть закриті.

Нові центри реєстрації та депортації повинні бути готові влітку. Особи, які шукають притулку, зможуть залишатися в них до 90 днів.

Згідно з планами уряду, мігранти в нових таборах не зможуть безконтрольно залишати їх. До цих пір біженці могли входити та виходити з таборів і вільно переміщатися по островах. Після різних актів насилля між мігрантами, зіткнень з силами безпеки та скарг жителів острова на ситуацію, що склалася, ввечері табори будуть закриті. Люди там отримають картки, які дозволять їм виходити з табору протягом дня, заявив представник уряду Греції Стеліос Пекас.

«Ми плануємо підготувати табори до літа. Ми також хочемо відправляти 200 мігрантів назад в Туреччину на тиждень», – сказав міністр міграції Мітаракіс. Щоб прискорити будівельні роботи, майно буде експропрійовано, а його власники отримають компенсацію в разі потреби.

Новий консервативний уряд Кіріакоса Міцотакіса зміцнив свою політику щодо проблеми біженців. Минулого місяця було оголошено, що “плаваючі системи захисту” будуть встановлені навколо узбережжя від мігрантів. Процедуру надання притулку планується прискорити.