ЗМІ: Іран викликає побоювання у Заходу

Церемонія поминання жертв Голокосту, яку відзначали вчора в Ізраїлі, була затьмарена “іранським досьє”. Сполучені Штати Америки та Ізраїль закликали до зміцнення санкцій проти Ірану, саме під час проведення заходів з нагоди 75-ї річниці визволення концтабору Освенцим, пише французький журнал Poan.

Це був явно невдалий час, але прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху не зміг стримати себе, так як він зіткнувся майже з 40 світовими лідерами, серед яких президент Франції Еммануель Макрон і російський Володимир Путін, а також віце-президент США Майк Пенс.

Протягом багатьох років Ізраїль звинувачував Іран у прагненні отримати ядерну зброю, хоча Ісламська Республіка це заперечує. І напруженість у відносинах між Іраном і Вашингтоном неухильно зростає з тих пір, як у травні 2018 року США вийшли з угоди щодо іранської ядерної програми.

“Ізраїль повинен зробити все можливе, щоб захистити себе», – додав Нетаньяху, підтримуючи санкції США проти тегеранських тиранів. Ізраїль і США підтримують доктрину максимального тиску на Іран, чий глава військових операцій за кордоном Кассем Сулеймані був убитий у січні, в результаті удару США по Іраку. Однак європейці підкреслюють, що ядерної угоди необхідно дотримуватися.

Незважаючи на те, що викликав жорстку опозицію антисемітизму, Еммануель Макрон заявив, що Голокост не повинен використовуватися в якості інструменту, цитують у “Poan”. “Ніхто не має права використовувати мертвих, щоб виправдати будь-який розкол або ненависть сьогоднішнього дня, тому що всі зобов’язані дотримуватися істини, пам’яті, діалогу, дружби», – сказав французький лідер у своєму виступі, не згадавши слова «Іран», йдеться в статті.

Дипломатичне джерело видання пов’язує його заяву з недавньою словесною перепалкою між Росією і Польщею. Президент Польщі Анджей Дуда відмовився від участь в ізраїльській церемонії, оскільки йому не дозволили вимовити там одну зі своїх промов на ряду з російським лідером Володимиром Путіним. Дуда звинувачує його в тому, що російський лідер проводить свою власну “політику в історії”, вихваляючи Радянський Союз, щоб забути Пакт Москви з нацистською Німеччиною 1939 року, нагадує”Пуан”.

Ер-Ріяд і Дамаск відновили дипломатичні контакти один з одним, зазначає Російська газета «Незалежна газета» і пояснюють цей «курс нормалізації» прагненням Саудівської Аравії запобігти посилення іранського впливу у Сирії. Газета пише, що посол Сирії в ООН Башар Джафарі був запрошений на захід у Нью-Йорку з нагоди Головування Саудівської Аравії в G20. Саудівські дипломати висловили прихильність Сирії та її народу, запевнили свого сирійського колегу в тому, що минуле слід забути, і звернули увагу на братські зв’язки, що зв’язують Ер-Ріяд і Дамаск.

Керівництво Саудівської Аравії ніколи публічно не згадувало про свої “братські зв’язки” з Сирією. Дипломатичні контакти між двома членами Ліги арабських держав були перервані, коли сирійський лідер Башар Асад придушив протести опозиції на ранніх стадіях громадянського конфлікту в його країні. Королівська сім’я Саудівської Аравії довгий час вважалася заступником не тільки окремих груп політичної опозиції, а й частини озброєних повстанців, згадує газета.

Сьогодні саудівці, як і ізраїльтяни, наполягають на тому, щоб нерегулярні шиїтські формування, підпорядковані іранській військовій армії, покинули Сирію. Смерть генерала Кассема Сулеймані, який координував дії іранських союзників за кордоном, можливо, створила саудівцям умови для переговорів з Дамаском, припускає “Незалежна газета”.