Російська розвідка звинуватила США в подіях в Білорусі

США відіграють ключову роль у подіях в Білорусі. Про це заявив глава Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін.

«Західний слід добре видно в подіях в Білорусі. «З самого початку акції протесту були добре організовані і координувалися з-за кордону», – сказав Наришкін. Він додав, що Захід почав підготовку протестів в республіці задовго до президентських виборів.

За його словами, тільки в 2019 – початку 2020 років через різні неурядові організації США направили близько 20 мільйонів доларів на організацію антиурядових мітингів у Білорусі.

“Гроші пішли на створення мережі «незалежних блогерів» та інформаційних акаунтів в соціальних мережах, на підготовку активістів до вуличних мітингів … Найбільш багатообіцяючими були досвідчені американські інструктори по «ненасильницьким протестам»,- сказав Наришкін, додавши, що Сполучені Штати намагається організувати в Білорусі революцію і антиконституційний переворот.

Крім того, глава Служби зовнішньої розвідки Росії повідомив, що Вашингтон взяв під крило кандидата в президенти Світлану Тіхановську разом з іншими активістами білоруської опозиції.

У Білорусі тривають протести з приводу результатів президентських виборів 9 серпня. За офіційними даними Центральної виборчої комісії республіки, Олександр Лукашенко переміг, набравши понад 80% голосів. На другому місці була Світлана Тіхановська, яка пізніше була змушена покинути країну. На відміну від Заходу, Росія визнала Лукашенка законним главою держави.