Чи отримає ставленик Трампа в МВФ пост заступника Крісталіни Георгієвої?

«Адміністрація президента США Дональда Трампа розглядає питання про призначення Джеффрі Окамото, помічника міністра фінансів, першим заступником керуючого директора Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіни Георгієвої»,- написало BNR. Агентство послалося на трьох осіб, знайомих з процесом відбору.

Але представники МВФ і Казначейства США, як і раніше відмовилися від коментарів.

«Якщо Окамото стане № 2 в фонді, це може посилити вплив адміністрації Трампа на МВФ, установи, яку вона вважає союзником в своїх зусиллях по припиненню китайської торговельно-економічної практики»,- відзначає агентство.

У разі призначення 35-річний Окамото замінить 66-річного Девіда Ліптона на другому місці в ієрархії міжнародних фінансових інститутів. Американський економіст, який займав цей пост з 2011 року – довше, ніж будь-коли в історії МВФ, – кілька днів тому оголосив, що піде у відставку в кінці цього місяця.

Ліптон працював під час правління двох президентів-демократів – Білла Клінтона і Барака Обами.

Окамото почав працювати в міністерстві фінансів США в 2017 році і брав участь в торгових переговорах з Китаєм.

За традицією другою людиною в ієрархії МВФ є громадянин США, який є найбільшим акціонером фонду, а європейський президент обирається керуючим директором.

Крісталіна Георгієва, яка очолила МВФ в жовтні, оголосила про відхід Ліптона, як про частину змін, які вона внесла до керівництва установи. Вона повинна буде прийняти кандидатуру адміністрації Трампа і представити її раді директорів фонду.