Угорщина першою в ЄС вакцинує підлітків від COVID-19

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив в кінці квітня, що підлітки у віці від 16 до 18 років зможуть отримати вакцину Pfizer. Як повідомляє Euronews, понад 90 тисяч молодих людей вже зареєструвалися, для чого потрібен дозвіл батьків.

Томас Сефер, 17 років, вирішив зробити щеплення, щоб захистити свою сім’ю, тому що він вважав, що це може бути шляхом до «нормального» життя:

«Я з нетерпінням чекаю вакцинації. Коли було вперше оголошено, що моя вікова група може бути вакцинована, я вагався … але за кілька тижнів до офіційного початку вакцинації я знав, що мені потрібно зробити щеплення».

За словами вірусолога Міклоша Русвая, вірус небайдужий молодим людям. Симптоми COVID часто виявляються через кілька місяців після зараження, тому Русвай вважає, що вакцинація повинна бути дуже важлива для молодих людей.

«Діти від 6 до 11 років вже проходять вакцинацію в пілотних групах. Я вважаю, що до осені, коли почнеться наступний навчальний рік, всі діти шкільного віку зможуть ходити в школу вакцинованими », – сказав Русвай.

В Угорщині шість вакцин. На додаток до Pfizer / BioNTech, єдиною схваленої для підлітків, також доступні Moderna, AstraZeneca і Johnson & Johnson, а також китайська Sinopharm і російський Sputnik V.

На даний момент майже 4,5 мільйона осіб з 9,7 мільйона жителів Угорщини отримали свою першу дозу. Згідно з планами уряду, до середини червня всі угорці, які бажають отримати вакцину, можуть бути вакциновані.

«У нас є сім’ї, що бронюють відпустку, а мама і тато проходять вакцинацію. У той час, як їх 18-річні, 16-річні і 14-річні діти – ні. І всі вони можуть заразитися і передати вірус. Це може зірвати плани на майбутнє»,- сказав Euronews д-р Деніел Альтман, професор імунології Імперського коледжу Лондона.

«У міру того, як ми проходимо фази цієї пандемії, одна з речей, на яку ми всі намагаємося звернути увагу, – це те, як будуть виглядати наші відносини з вірусом в наступному році, через п’ять або десять років. Ми зможемо перемогти його, якщо у нас не буде великих верств населення, що передають вірус один одному в школах, коледжах і громадських місцях».