Меркель – другий за тривалістю правління канцлер Німеччини

«Сьогодні Ангела Меркель стала другим за тривалістю правління канцлером в сучасній історії Німеччини, випередивши одну з найбільших фігур в історії Європи з часів Другої світової війни», – повідомляє Daily Telegraph.

Меркель була при владі 5144 дня. Вона випереджає Конрада Аденауера. Він є засновником Християнсько-демократичної партії (ХДС) і людиною, який створив міжнародну репутацію Західної Німеччини після війни під час його правління з 1949 по 1963 рік.

Тепер Меркель, що була приведена до присяги 22 листопада 2005 року, знаходиться позаду іншого гіганта ХДС, Хельмута Коля. Але її шанси обігнати людину, яка підготувала її до влади, невеликі. Ангела Меркель повинна залишатися при владі протягом ще 726 днів, щоб обігнати Коля, який правив 5869 днів.

65-річний канцлер підтвердила в минулому році, що вона піде з політики до наступних виборів, оголосивши, що «цей чотирирічний термін – мій останній пост канцлера Німеччини». Вона зазначила, що не балотуватиметься в депутати і на посаду канцлера в 2021 році.

«Стабільність» – ключове слово в німецькій політиці. Меркель є восьмим канцлером з часів Другої світової війни. Мало хто передбачав 15 років тому, що дочка східно-німецького пастора стане одним з найсильніших лідерів Німеччини.

Вона використовувала результати роботи свого попередника Герхарда Шредера з модернізації соціальної системи і талант вести переговори про створення коаліцій з платформами для проведення лівих соціальних реформ і консервативної економічної політики.

Коли вона вийде у відставку, правління Меркель, швидше за все, запам’ятається як час безпрецедентної економічної стабільності в країні, а також як епоха, в якій крайня права партія «Альтернатива Німеччини» стала головною силою в німецькій політиці вперше після війни.