Французька поліція застосувала водомети і сльозогінний газ для розгону протестувальників

“Поліція Парижа застосувала сльозогінний газ і водомети для розгону демонстрантів під час зіткнень минулої ночі”, – повідомляє BFMTV.

У центрі французької столиці пройшов марш проти законопроекту про глобальну безпеку, в якому взяли участь кілька сотень людей. Вони виступили проти ст. 24 в цьому законопроекті, що, на їхню думку, порушує свободу інформації. Текст передбачає штраф або тюремне ув’язнення на термін до 1 року за поширення «фотографії обличчя або інших частин тіла, що дозволяють встановити особу» співробітника поліції або жандармерії під час операції.

У законопроекті йдеться, що має бути передбачено покарання за поширення фотографій, якщо метою злочинця є «порушення фізичної або психічної недоторканності» поліцейського.

Союз журналістів і правозахисні організації вважають, що це позбавить журналістів та звичайних громадян можливості знімати на відео співробітників поліції і фіксувати акти насильства з боку поліції. Це стало приводом для заклику до участі в акції протесту.

За словами очевидців, після закінчення акції між поліцією і мітингувальниками сталися насильницькі дії. На поліцейських напали радикальні елементи, і у відповідь поліція була змушена застосувати сльозогінний газ і водомети. Як повідомляє телеканал, метою було розігнати учасників акції, серед яких було багато молодих людей, що вчинили акти вандалізму.

Кілька людей були затримані. На даний час проводиться оцінка збитку.