І республіканці, і демократи закликають Байдена не продавати винищувачі Туреччини

“Республіканські та демократичні законодавці закликали адміністрацію президента Джо Байдена не продавати винищувачі F-16 Туреччини та заявили, що впевнені, що Конгрес заблокує будь-який такий експорт”, – повідомляє Reuters.

У листі Байдену та держсекретарю США Ентоні Блінкону 11 членів Палати представників висловили «глибоке занепокоєння» нещодавніми повідомленнями про те, що Туреччина може придбати 40 нових Lockheed Martin F-16 та 80 комплектів для модернізації F-16.

“Після того, як у вересні президент Ердоган оголосив, що Туреччина придбає додатковий транш російських систем протиракетної оборони С-400, ми не можемо дозволити собі поставити під загрозу нашу національну безпеку, відправивши літаки американського виробництва союзникові, який веде себе як противник”, – написали депутати.

Ініціаторами написання листа стали республіканка Ніколь Маліотакіс та демократ Керолайн Мелоні.

«Хоча ми впевнені, що Конгрес постане разом, щоб заблокувати будь-який такий експорт, якщо ці плани будуть реалізовані, Сполучені Штати не можуть дозволити собі передати якесь сучасне військове обладнання турецькому уряду зараз», – йдеться у листі.

Раніше цього місяця Ердоган оголосив, що Туреччина веде переговори зі США щодо купівлі винищувачів F-16 після того, як вона вийшла з програми F-35 через купівлю російської системи протиповітряної оборони.