США і Україна – стратегічні партнери

“Сполучені Штати можуть використовувати політику санкцій в разі виникнення загрози енергетичній незалежності України після введення в експлуатацію російського газопроводу «Північний потік – 2», – заявив президент України Володимир Зеленський.

Він знаходиться з візитом в США, де у нього була зустріч з Джо Байденом.

«Якщо будуть порушені права України, якщо буде порушено питання енергетичної безпеки, США будуть готові до реалізації політики санкцій», – сказав Зеленський, відповідаючи на питання журналістів після зустрічі з конгресменами США у Вашингтоні.

«Я дуже відкрито сказав президенту Джо Байдену, що ми, незважаючи ні на що, будемо боротися проти цієї енергетичної зброї Росії», – додав він.

Згідно зі спільною заявою про стратегічне партнерство двох країн, Україна та США розглядають «Північний потік – 2», як загрозу європейській енергетичній безпеці. Київ і Вашингтон домовилися підтримати зусилля по збільшенню газопостачання України з різних джерел. Під час зустрічі із Зеленським Байден сказав, що партнерство між Києвом і Вашингтоном буде зміцнюватися в майбутньому.

“Джо Байден сказав своєму українському колезі Володимиру Зеленському, що Сполучені Штати твердо прихильні збереженню територіальної цілісності України і запропонував Києву допомогу в області безпеки на 60 мільйонів доларів”, – повідомляє Reuters.

«Сполучені Штати, як і раніше, твердо прихильні суверенітету і територіальній цілісності України перед обличчям російської агресії», – сказав Байден на початку зустрічі в Овальному кабінеті з Зеленським.

«Сьогодні ми обговоримо, як Сполучені Штати можуть і далі підтримувати Україну в просуванні демократичних реформ», – додав він.

“Новий пакет безпеки для України на суму 60 мільйонів доларів буде включати протитанкові ракетні системи та інше військове обладнання. Планується також гуманітарна допомога на суму 45 мільйонів доларів”, – повідомив високопоставлений чиновник Білого дому напередодні візиту президента України.

Це перша особиста зустріч між двома лідерами з моменту вступу на посаду Байдена в січні.