Верховний представник ЄС відвідав лінію фронту на сході України

Як повідомляє Reuters, перший дипломат Європейського Союзу відвідав передову українську армію з підтримуваними Росією сепаратистами, що Київ вітав як демонстрацію солідарності проти загрози нової великої військової конфронтації з Москвою.

Жозеп Боррель прилетів на вертольоті до Луганської області, ставши першою високопосадовцем ЄС, яка зробила це з моменту початку конфлікту 2014 року в рамках дипломатичної підтримки України.

“Дуже своєчасний візит на тлі російського шантажу, ескалації та погроз”, – зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своїй заяві, коли він супроводжував Борреля.

«Україна має підтримку Європейського Союзу у протидії російській агресії. Фактично, ця підтримка є найсильнішою з 2014 року», – сказав перший український дипломат.

Борель зустрівся із солдатами та цивільними особами на сході країни, перш ніж вилетіти назад до Києва, де, як очікується, завтра він проведе переговори з президентом Володимиром Зеленським.

«У міру нарощування збройних сил Росії я тут, щоб продемонструвати підтримку ЄС суверенітету та територіальній цілісності України та підтримати поточні зусилля щодо реформування, які є ключем до стійкості», – написав Боррель у Twitter.

В останні тижні Україна постаралася заручитися підтримкою західних союзників, звинувативши Росію у зосередженні десятків тисяч солдатів біля своїх кордонів для підготовки до можливого великомасштабного військового наступу.

Москва заперечує твердження США про те, що вони планують вторгнення в Україну, та звинувачує Київ у тому, що він збирає власні сили у східній частині країни.

Вашингтон учора заявив, що у Європі існує стійкий консенсус щодо наслідків для Росії, якщо Москва загострить конфлікт із Україною.

Відносини між Києвом і Москвою впали після того, як Росія анексувала Крим у 2014 році, а сили, що підтримуються Москвою, захопили територію на сході України, яку Київ хоче повернути.

Росія хоче гарантій, що НАТО зупинить своє розширення на схід і припинить військову співпрацю з Україною та Грузією, які мають територіальні суперечки з Росією.