У Стамбулі пройшла акція протесту проти насильства щодо жінок, поліція застосувала сльозогінний газ

“Сьогодні ввечері кілька тисяч людей, переважно жінки, приєдналися до маршу проти насильства щодо жінок у турецькому мегаполісі Стамбул”, – повідомляє Deutsche Welle.

Протестувальники пройшли маршем однією з найпопулярніших пішохідних вулиць міста, скандуючи гасла, в тому числі і за відставку уряду. Акція була присвячена Міжнародному дню боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, який відзначається 25 листопада.

Велика група протестувальників досягла площі Таксім, яку заблокувала поліція. Співробітники правоохоронних органів застосували сльозогінний газ для розгону протестувальників, які намагалися перейти барикади.

Кореспондент Deutsche Welle у Туреччині Джулія Хан заявила у Твіттері, що жінки вийшли на вулиці не лише на знак протесту проти насильства з боку чоловіків, яке широко поширене у Туреччині, але й для того, щоб висловити невдоволення турецьким урядом за від’їзд із країни. Європейської конвенції про запобігання та припинення насильства щодо жінок, відомої як Стамбульська конвенція.

Багато учасників ходи несли транспаранти з написом «Не мовчіть про чоловіче насильство». Організатори акції засудили втручання поліції, дії якої вони охарактеризували як напад на жінок та представників меншин.

Подібні акції протесту відбулися і в інших турецьких містах, де вони також закликали президента Реджепа Тайіпа Ердогана повернути Туреччину до Стамбульської конвенції. Документ набув чинності для нашого південно-східного сусіда у 2014 році, але Анкара вийшла з нього у 2021 році, аргументуючи це тим, що конвенція заохочує розлучення та пропагує гей-культуру. Потім Ердоган заявив, що права жінок будуть захищені місцевими законами.

Правозахисники стурбовані зростанням насильства щодо жінок у Туреччині. За даними правозахисної організації We Will Stop Femicide Platform, з початку 2021 року в країні було вбито 345 жінок. За словами правозахисників, лише у жовтні 2021 року 18 жінок загинули внаслідок чоловічого насильства, а ще 19 було знайдено мертвими за дивних обставин.