Поки Борис Джонсон готується стати новим прем’єром, з Brexit все погано

Майже одночасно стало відомо про те, що Борис Джонсон збирається поборотися за крісло прем’єр-міністра Великобританії, замінивши Терезу Мей і те, що переговори між консерваторами і лейбористами по Brexit з тріском провалилися.

Не минає і дня, щоб з Великобританії не приходили якісь новини, пов’язані з політиками і виходом країни з Європейського союзу. Brexit вже довгі місяці не дає спокійно спати не тільки прем’єр-міністру Терезі Мей, а й багатьом членам як правлячої консервативної партії, так і опозиційної лейбористської.

Днями стало відомо, що переговори між цими партіями, які тривали шість тижнів, і повинні були поставити крапку в епопеї про Brexit з гучним тріском провалилися. Лідер британської опозиції Джеремі Корбін визнав, що не зміг дійти згоди з правлячою партією. Сторони так і не зуміли знайти компромісне рішення, яке б дало можливість проголосувати угоду про Brexit в Палаті громад.

У відкритому листі до прем’єр-міністра Терези Мей, Корбін написав про те, що «хоча і в деяких сферах компроміси були можливі, ми виявилися нездатні подолати важливі політичні перешкоди між нами». Також лідер лейбористів додав, що слабкість і нестабільність уряду Мей не давали впевненості в збереженні можливої ​​домовленості.

Пересісти в крісло, яке вже сильно хитається під Терезою Мей, планує колишній міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон. «Звичайно, я збираюся це зробити»,– заявив Джонсон минулого тижня, виступаючи на бізнес-форумі в Манчестері.

У минулому році Борис Джонсон подав у відставку, протестуючи проти політики Мей на переговорах з Євросоюзом щодо Brexit. Джонсон вважає, що Британія повинна виходити з ЄС без угоди на своїх умовах.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що чергову, вже четверту спробу проголосувати за угоду про вихід Великобританії з Європейського союзу депутати Палати громад зроблять в червні.

На думку одного з керівників Євросоюзу Дональда Туска, на сьогоднішній день існує досить висока ймовірність того, що в результаті різних об’єктивних і суб’єктивних причин, виходу Британії з ЄС може і не бути.