Оксфорд: спрей від астми захищає не тільки від важкого COVID-19, але і від пост-COVID-синдрому

Спрей від астми з кортизоном, який, як повідомляється, запобігає важкій формі COVID-19, може привести до скасування лікування коронавирусної інфекції. Як повідомляє Deutsche Welle, препарат запобігає порушенню функції легенів і в той же час прискорює одужання і значно знижує ризик пост-COVID-синдрому.

Ще в лютому команда під керівництвом Мони Бафадель і Санджая Рамакришнана з Університетської клініки Оксфорда оголосила багатообіцяючі результати. Тепер вони опубліковані в спеціалізованому виданні «The Lancet».

Дослідники з Оксфорда виявили, що використання вранці і ввечері кортізонового спрею, що містить компонент будесонід, знижують ризик важкої форми COVID-19 на 90%, а в більш легких формах скорочують тривалість захворювання. Дослідники були вражені тим, що, хоча люди, які страждають на астму, відчувають труднощі з диханням, вони не відносяться до групи ризику пацієнтів з COVID-19. Причина: регулярне вживання т.зв. глюкокортикоїдів, які мають протизапальну дію і пом’якшувальну імунну відповідь організму. Одним з найбільш широко використовуваних глюкокортикоїдів є будесонід, дію якого на пацієнтах з COVID-19 вивчали британські вчені.

Групу з 146 пацієнтів було поділено на дві частини. На ранніх стадіях захворювання, тобто в перші сім днів після появи легких симптомів, деякі використовували спрей для лікування астми, що містить будесонід, двічі в день, а інші лікувалися стандартною терапією. Результати показали, що протягом перших 28 днів ризик госпіталізації і важкого COVID-19 у першої групи пацієнтів був на 90% нижче, ніж у пацієнтів другої групи. Серед них 11 осіб захворіли COVID-19 у важкій формі і були госпіталізовані, тоді як в групі, що приймала будесонід, було тільки дві людини з важким захворюванням. У цій групі було значно менше пацієнтів з високою температурою.

Дослідники з Оксфорда кажуть, що ефект будесоніду аналогічний ефекту вакцини COVID-19 і сильніше, ніж дія всіх протестованих препаратів на пацієнтах з тяжким захворюванням. Крім того, дуже мало побічних ефектів і менше тривалих симптом, що призводять до так званого пост-COVID-синдрому.

Німецький експерт в галузі охорони здоров’я Карл Лаутербах висловив сильний оптимізм. За його словами, британське дослідження дуже серйозне і може привести до повороту в лікуванні COVID-19. За словами Лаутербаха, результати логічні з клінічної точки зору, оскільки протизапальна дія препарату на легені може запобігти порушенню функції легень.

Дослідження фінансувалося британо-шведською компанією AstraZeneca, чия вакцина проти Сovid-19 була предметом критики і сумнівів протягом декількох тижнів. AstraZeneca виробляє інгалятори, що містять будесонід. Його торгова назва – «Симбікорт».