У Німеччині створили пристрій, що попереджає про серцевий напад і інсульті

“Група вчених з Політехнічного університету Гамбурга створила пристрій, який передбачає серцевий напад та інсульт”, – повідомляє Deutsche Welle. Він маленький, портативний і дуже точний.

Інфаркт міокарда та інсульт – найпоширеніші серцево-судинні захворювання в світі, що часто призводять до смерті. Щорічно тільки в Німеччині близько 280 000 чоловік страждають серцевим нападом і 270 000 – інсультом.

Пристрій, розроблений під керівництвом професора Олександра Колпина, може безконтактно, в лічені секунди, виявити порушення системи кровообігу (навіть при відсутності симптомів) і попередити про небезпеку серцевого нападу або інсульту.

Пристрій розміром з дві коробки сигарет містить складну систему датчиків, але його можна безпечно використовувати вдома. Невеликі датчики, підключені до мережі штучного інтелекту, записують параметри життєво важливих функцій організму. Якщо буде виявлено, що насувається ризик серцевого нападу або інсульту, дані зчитуються сканером, який відправляє сигнал тривоги.

Таким чином, ще до виникнення нападу пацієнт може викликати швидку допомогу. У таких ситуаціях, кажуть лікарі, дорога кожна хвилина.

В умовах стаціонару такий прилад можна прикріпити до ліжка пацієнта, і він буде постійно «стежити» за станом організму. При цьому пацієнт може рухатися і змінювати положення тіла, не заважаючи спостереженню.

Новий радар випромінює абсолютно безпечні для людського організму імпульси і з їх допомогою фіксує частоту, силу і ритм серцебиття. Аналіз, який штучний інтелект виконує на основі отриманої інформації, набагато точніше, ніж просте вимірювання пульсу.

Отримані результати настільки докладні і безпомилкові, що дивують навіть досвідчених лікарів, які зараз тестують пристрій. Завдяки вбудованому мікрокомп’ютеру пристрій здатний не тільки розпізнавати насування ризику серцевого нападу або інсульту, але навіть виявляти симптоми атеросклерозу у пацієнта. Дані автоматично передаються на комп’ютер лікаря, який при необхідності вживає профілактичних заходів.