Фуміо Кисида обраний головою правлячої партії Японії і стане новим прем’єр-міністром

“Після другого туру голосування колишній міністр закордонних справ Японії Фуміо Кисида був обраний сьогодні новим головою правлячої Ліберально-демократичної партії країни (ЛДП) і стане наступним прем’єр-міністром. Про це свідчать результати голосування”, – повідомляє ТАСС.

Кисида отримав 257 з 427 голосів у другому турі, що дозволило йому перемогти. Його опонент, колишній міністр оборони Японії, який раніше також обіймав посаду міністра закордонних справ, Таро Коно, отримав 170 голосів.

Таким чином, Кисида отримав пост нового голови ЛДП і незабаром стане сотим прем’єр-міністром Японії. Кисида переміг на виборах більшістю депутатів від ЛДП, хоча Коно користувався ширшою підтримкою серед постійних членів партії в регіонах.

Крім Коно і Кисиди, у виборах брали участь Санае Такаічі і Сейко Нода, які раніше займали ряд міністерських постів, але не набрали достатньої кількості голосів у першому турі і вибули з гонки.

Очікується, що засідання парламенту, на якому буде затверджена кандидатура нового глави уряду, відбудеться 4 жовтня.

Позачергові вибори ЛДП були проведені у зв’язку із закінченням терміну повноважень прем’єр-міністра Есіхіде Суги. Він зайняв цю посаду в минулому році через раптову відставки Сіндзо Абе. Сам Суга відмовився брати участь в гонці. Він пояснив це рішення бажанням присвятити залишок терміну свого правління боротьбі з коронавірусом.

Фуміо Кисида народився в 1957 році в сім’ї потомствених політиків. Його дід і батько були членами японського парламенту від Ліберально-демократичної партії. Кисида закінчила престижний юридичний факультет Університету Васеда. У 1993 році він був вперше обраний у ключову нижню палату парламенту від ЛДП.

У 2007-2008 роках Кисида був міністром у справах Окінави і північних територій (так в Японії називають південні Курильські острови). З грудня 2012 року по серпень 2017 року він був міністром закордонних справ в уряді Сіндзо Абе. Потім він очолив політраду ЛДП. З тих пір Кисида активно просувався, як кандидат на пост голови партії. Але після відставки Абе в минулому році Есіхіде Суга став главою ЛДП.

Крім того, Кисида має власну фракцію з 46 депутатів.