В Польщі зросте заробітня плата

Підвищення очікується з нового року для працівників, які отримують мінімальну зарплату. У 2019 році найнижчі національні зарплати зростуть до 2250 злотих брутто, а мінімальна погодинна ставка становитиме 14,70 злотих в годину.

Дані Центрального статистичного управління показують, що 1,5 мільйона поляків отримують найнижчу національну зарплату. У 2018 році вона становила 2 100 злотих, з мінімальною погодинною ставкою 13,70 злотих.

Уряд вирішив, що з 1 січня 2019 року мінімальна заробітна плата за роботу складатиме 2250 злотих, що означає збільшення на 7,1 відсотка і становитиме 47,2% від загального бюджету в Польщі. Таким чином, працівники, які працюють за трудовим договором мінімум отримають 1634 злотих та 1743 злотих отримають ті, хто працює за контрактом (умова-злеценя).

Міністерство сім’ї, праці та соціальної політики переконує, що збільшення мінімальної заробітної плати з нового року не призведе до скасування наданих вигод, у тому числі і “500 плюс”. Як частина програми, всі, хто має дві і більше дітей мають право на батьківську допомогу у розмірі 500 злотих на місяць без критерію доходу. Сім’ї з низьким рівнем доходу отримують фінансову допомогу і при народженні першої дитини. Таку допомогу можуть отримувати ті сім’ї в яких критерій середнього щомісячного доходу становить 800 злотих нетто або 1200 злотих у разі виховання дитини-інваліда в сім’ї.

Згідно з чинними нормативними актами, мінімальна винагорода за працю не є лише основною винагородою. Це загальний дохід працівника за номінальний робочий час у певному місяці. Таким чином, на додаток до основної заробітної плати, також слід включити і інші складові винагороди та виплати працівникам, включаючи допомогу по стажу

З нового року для розрахунку мінімальної заробітної плати більше не включають: ювілейні премії, грошові виплати працівникам у зв’язку з пенсією або пенсією по інвалідності, винагороду за понаднормові роботи та надбавки за оплату праці за понаднормову роботу вночі.

Джерело: news.eurabota.ua

03.01.2019