Британські газети стурбовані станом здоров’я Єлизавети II

Однією з центральних тем для британської преси сьогодні є новина про те, що наслідний принц Чарльз дав позитивний результат на коронавірус і має легкі симптоми захворювання, тому він ізолював себе в своєму шотландському особняку в Берхоле.

Independent повідомляє, що він і його дружина Камілла проходили тести в лабораторії Національної служби охорони здоров’я в Абердіншир, тому що вони відповідали критеріям тестування. Газета цитує депутата парламенту Шотландії Джоан Макалпайн, яка побажала принцу якнайшвидшого одужання, але все ж задала питання: «З огляду на те, що його симптоми, як кажуть, були м’якими, як і у багатьох інших, я питаю, як йому вдалося пройти тест, коли багато медиків з Національної служби охорони здоров’я і соціальних працівників, які безпосередньо контактують з вірусом, не можуть пройти тестування? “Депутат наводить приклад свого племінника, який страждає на астму і має легеневу інфекцію, але недавно йому було відмовлено в проведенні тесту.

Звичайно, центральною темою в разі зараження 71-річного принца, є стан його матері – 94-річної королеви Єлизавети II. The Independent повідомляє, що вона зустрічалася на приватномуй прийомі з принцем 12 березня в Лондоні.

The Guardian цитує повідомлення з резиденції Чарльза і його дружини Камілли в Лондоні, в якому говориться, що неможливо точно сказати, від кого принц отримав вірус, з огляду на велику кількість зустрічей, які він зробив в останні тижні через свою публічну роль. Він і королева разом з іншими членами королівської сім’ї відвідали 9 березня з нагоди Дня Британської громади церковну службу у Вестмінстерському абатстві в Лондоні, в якій взяли участь близько 2000 осіб, включаючи політиків, послів, їхніх дітей. Пізніше з’ясувалося, що один з 54 присутніх флагменов також дав позитивний результат тесту на вірус, про що були повідомлені всі гості і учасники церемонії і покликані дотримуватись рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Національної служби охорони здоров’я.

“Чарльз також відвідав ще один захід в Лондоні 10 березня, на якому був присутній принц Монако Альберт. Він також оголосив кілька днів тому, що отримав позитивний результат на COVID-19”, – зазначає видання. Газета цитує лікарів, які стверджують, що з урахуванням цих подій самої ранньою датою, коли Чарльз міг передати вірус іншим, було 13 березня. Проте, королева також дотримується всіх правила здоров’я з урахуванням ситуації.

The Guardian повідомляє, що з оточення Чарльза немає ніяких коментарів щодо того, які саме симптоми викликав COVID-19, за винятком того, що вони слабо виражені. Наслідний принц і Камілла знаходяться в особняку Беркхед, але ізольовані. Їх обслуговує невелика команда помічників по будинку, але вони не контактували з ними фізично.

Тим часом, за даними Independent, королева регулярно проводить щотижневу аудієнцію у прем’єр-міністра Бориса Джонсона дистанційно – по телефону з Віндзорського замку.