Сенат США прийняв законопроект на 2 трлн. $ для ліквідації наслідків коронавіруса

Сенат США прийняв законопроект на суму 2 трлн. доларів для стимулювання економіки після пандемії коронавируса.

Обговорення законопроекту тривало протягом декількох днів, і президент США Дональд Трамп пообіцяв підписати документ, як тільки він попаде до нього на стіл. До цього законопроект ще повинен пройти через палату представників. Голосування може відбутися завтра (27 березня).

Пакет включає 350 мільярдів доларів для підтримки малого бізнесу, 250 мільярдів доларів для допомоги безробітним, 46 мільярдів доларів для прямої боротьби з вірусом. Ще 500 мільярдів доларів буде витрачено на формування стабілізуючого фонду для підтримки підприємств, штатів і міст, які найсильніше постраждали від наслідків пандемії коронавіруса. Ця сума буде включати кошти для підтримки пасажирських авіаліній (25 млрд. дол. США) і 17 млрд. дол. США у вигляді позик «підприємствам, важливим для підтримки національної безпеки», тобто, перш за все, для Boeing, який зазнає труднощів з-за проблем з Boeing 737 Max і зниження попиту в цілому на тлі майже припинення його випуску.

У той же час господарюючі суб’єкти, що належать Трампу і іншим членам Білого дому або Конгресу, не можуть розраховувати на допомогу.

Законопроект також передбачає одноразові виплати мільйонам платників податків США з доходом до 75 000 доларів на рік: 1200 доларів для дорослого і 500 доларів для кожної дитини. На ці цілі заплановано близько чверті всього фінансування – 500 мільярдів доларів.

Раніше міністр фінансів США Стівен Мнучін заявив, що на додаток до прямої підтримки економіки Федеральний резерв, центральний банк США, отримає до 4 трильйонів доларів США у вигляді ліквідності для підтримки економіки. Таким чином, загальна сума прямий і кредитної допомоги складе близько 6 трильйонів доларів, що, на думку радника президента США Ларрі Кудлоу, є найбільшою сумою в історії країни. Для порівняння, ВВП США становить 21 млрд. доларів.