Президент Іраку пропонує дострокові парламентські вибори

Президент Іраку Бархам Саліх запропонував провести дострокові парламентські вибори, щоб запобігти соціальним заворушенням в країні. Щонайменше, 250 осіб було вбито в ході антиурядових демонстрацій, що тривали протягом місяця.
За повідомленням агентства AFP, Саліх вже кілька днів зустрічається з лідерами великих політичних партій і обговорює з ними можливі варіанти подолання кризи. Він запропонував дострокові вибори, але для того, щоб вони відбулися, необхідно прийняти новий закон про вибори, який буде поставлений на голосування парламенту «на наступному тижні».
Два дні тому прем’єр-міністр Іраку Аділь Абд аль-Махді оголосив , що готовий піти у відставку, якщо політичні партії погодяться з новим главою уряду. Проте громадська думка в Іраку, як пише AFP, закликає до більш глибоких змін.
Згідно AFP, відставка прем’єр-міністра не виведе країну з кризи, оскільки провідним партіям буде складно домовитися про склад нового уряду. Політична сцена в Іраку в значній мірі розділена між прихильниками Ірану і Сполучених Штатів, тобто країн, які є заклятими ворогами.
Іракці більше не хочуть компромісів. Вони хочуть відставки корумпованого і неефективного уряду і прийняття нової конституції, яка дозволила б  демократії в країні перемогти.
Іракці також хотіли б відійти від складної системи поділу посад за релігійною або етнічною ознакою. Вони також обурені кліентеризмом, який не дозволяє молодим людям, що складають більшість населення країни, брати участь в управлінні державою.
Протестуючі також виступають проти широко поширеного безробіття (близько 25% молодих людей не мають роботи) і застою в важливих інвестиціях. Вони звинувачують владу в корупції, яка блокує відновлення країни після багатьох років релігійних конфліктів і війни з джихадистської організацією Ісламська держава.
Це найбільше масове соціальне хвилювання в Іраку з часу падіння режиму Саддама Хусейна в 2003 році. Протягом місяця не менше 250 чоловік були вбиті на антиурядових демонстраціях і більше 6000 отримали поранення.