Екс-президента України Петра Порошенка можуть звинуватити у державній зраді

Колишнього президента України Петра Порошенка можна звинуватити у державній зраді за ведення бізнесу з людьми, які мешкають у частинах країни, контрольованих проросійськими сепаратистами.

Порошенка звинувачують у купівлі вугілля на суму близько 56 мільйонів доларів у компаній зі східних сепаратистських районів. На думку Національного бюро розслідувань України, це майже рівнозначно фінансуванню «терористичної діяльності».

Луганська та Донецька області потрапили під контроль проросійських ополченців у 2014 році, невдовзі після анексії Кримського півострова Росією. З того часу напруженість залишається високою і посилилася останніми тижнями.

Порошенка звинувачують у підтримці інтересів Росії у цьому питанні.

Екс-президент України залишив країну у п’ятницю. Його партія «Європейська солідарність» заявила, що, як очікується, він повернеться до України після новорічних свят і наполягала на тому, що звинувачення були політично мотивованими.

Київ обірвав усі економічні зв’язки з регіонами, що відкололися, в 2017 році.

Також відкрито справи проти колишнього міністра енергетики Володимира Демчишина та депутата Віктора Медведчука. Справа Медведчука спонукала президента Володимира Зеленського ввести цього року санкції щодо трьох телеканалів, раніше пов’язаних із депутатом.

З моменту втрати влади у 2019 році стосовно Порошенка порушено безліч судових позовів, але поки що жоден з них не призвів до винесення обвинувального вироку.