Українська влада збирається захищати трудових мігрантів від шахраїв

Днями у Верховній раді України зареєстровано проект закону, який націлений на те, щоб захистити українців, які працюють в інших країнах від нечистих на руку посередників.

Нарешті українська влада згадала про мільйони наших співгромадян, які змушені шукати роботу за кордоном, оскільки на копійчану зарплату не те що сім’ю, себе не прогодувати.

Як повідомили у Всеукраїнській асоціації компаній міжнародного працевлаштування, в законопроекті пропонується заборонити компаніям-посередникам стягувати з громадян, які шукають роботу в інших країнах, будь-яку плату за свої послуги. Їм повинні платити закордонні роботодавці, які шукають фахівців.

На думку авторів нового проекту закону, тільки так можна буде впоратися з шахрайством у сфері міжнародного працевлаштування. У більшості випадків нечисті на руку ділки реєструють фірми-одноденки, беруть наперед гроші з довірливих людей, які шукають можливості працевлаштуватися за кордоном, а потім, зібравши велику суму грошей, просто розчиняються в повітрі.

Ініціатори прийняття законопроекту впевнені, що новий закон дасть можливість істотно зменшити кількість шахраїв на ринку. Залишаться тільки ті компанії, що отримують прибуток від роботодавців, що шукають в Україні працівників. За такою ж схемою працюють посередники при працевлаштуванні всередині країни – вони не беруть грошей з тих, хто шукає роботу.

Законопроект передбачає накладення штрафу від 34 до 51 тисяч гривень на фірми, які будуть порушувати закон.

Поступова легалізація ринку міжнародного працевлаштування сприятиме формуванню нормального конкурентного середовища та прозорої роботи бізнесу. Також автори законопроекту стверджують, що його прийняття суттєво підвищить якість надання послуг фірмами-посередниками.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Міністерство охорони здоров’я Польщі планує значно спростити працевлаштування українських лікарів.

В Угорщині зростає кількість трудових мігрантів з України. У 2019 більше 29 тисяч українців планують оформити вид на проживання, щоб мати можливість працевлаштуватися на законних підставах.