Українські лікарі зможуть працювати в Польщі за фахом

Про те, щоб спростити працевлаштування для медиків із України та інших країн, які не входять до Європейського союзу, всерйоз задумалися в польському міністерстві охорони здоров’я.

Брак лікарів і медсестер в лікарнях Польщі набув настільки серйозних масштабів, що вже ніякої оптимізацією медичних установ проблема не вирішується. Багато лікарень країни знаходяться просто на межі закриття. В такій критичній ситуації в профільному міністерстві задумалися над тим, як з неї виходити без великих втрат для галузі охорони здоров’я.

Найпростішим і очевидним рішенням є залучення медичних працівників із країн, які не входять до Євросоюзу. МОЗ запропонував такі зміни, які дозволять обійти або хоча б відстрочити процедуру підтвердження іноземних дипломів про освіту. Розроблено спеціальний закон, щоб значно спростити працевлаштування лікарів із країн, які не входять до ЄС. Згідно з положеннями проекту закону, іноземні медики зможуть працювати в конкретній лікарні, де не вистачає лікарів або здати іспит, щоб отримати дозвіл на роботу в Польщі. Передбачається, що видавати такі ліцензії терміном на 5 років будуть медкомісії при місцевих органах влади.

Оскільки фахівці в багатьох лікарнях відсутні, очікується, що ці нововведення вирішать проблему кадрового голоду. В іншому випадку, лікарні закриються, оскільки в них просто не буде кому працювати.

Президент Польської федерації лікарень Ярослав Федоровський розповів, що інші європейські країни, де спостерігається схожа ситуація, також змушені використовувати подібну практику. «Ми маємо перевагу в тому, що лікарі, які претендують на роботу в Польщі, це люди, які добре знають польську мову»,– зазначив він.

Проект закону вже направлений до юридичної комісії Сейму. Після прийняття закону українські лікарі, які на сьогоднішній день працюють в польських лікарнях на посадах молодшого медичного персоналу, зможуть влаштуватися на роботу, яка відповідає їх спеціальності і кваліфікації.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно з оновленими статистичними даними, все більше українців в Польщі займають керівні посади.

Польські роботодавці почали покращувати умови праці для працівників із України, підвищувати вимоги безпеки і гігієни праці.