Джонсон не допустить проведення в Шотландії референдуму про незалежність

У британському уряді вирішили, що в Шотландії не можна допустити проведення нового референдуму про незалежність. Реакція прем’єр-міністра Бориса Джонсона була цілком очікуваною – категоричне «ні».

В уряді Великобританії оперативно відреагували на події, які пов’язані з ініціативою влади Шотландії почати підготовку проведення нового референдуму про незалежність.

Борис Джонсон навіть і в думках не допускає, що уряд Великобританії надасть Шотландії можливість провести новий плебісцит, на якому шотландці будуть знову будуть давати відповідь на питання про те, чи варто їм залишатися в складі Сполученого Королівства чи ні.

Референдум, на якому вирішували чи бути Шотландії незалежною країною, пройшов всього п’ять років тому – в 2014 році.

Джонсон заявив, що до тих пір, поки очолює уряд країни, він ні в якому разі не дозволить проведення нового референдуму про незалежність Шотландії.

«Ні, я не зроблю цього, я не хочу, щоб він відбувся. Я не бачу причин, за якими ми повинні повернутися до цього питання. Не думаю, що люди в цій країні вважають, що референдуми – гарна річ для гармонії»,– підкреслив прем’єр-міністр.

У ситуації, коли вихід Великобританії з Євросоюзу вже набуває реальних обрисів, уряд Шотландії, зокрема перший міністр Нікола Стерджен, хоче залишатися в складі Європейського союзу. Щоб мати таку можливість, необхідно спочатку вийти зі складу Об’єднаного Королівства, чого Лондон ніяк не може допустити.

Очевидно, що Brexit викликав такі глобальні зміни і в Євросоюзі і в Британії, що на сьогодні зовсім неясно, як будуть далі розвиватися події.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що соціологічні дослідження, які проводилися, щоб вивчати, як змінюється ставлення британців до Brexit, показали, що більшість британців вже не хочуть виходити з ЄС.

Нові дослідження впливу Brexit на британську економіку показали, що протягом трьох років, які пройшли від референдуму, країна втратила близько 3 відсотків економічної могутності.