Президента Гаїті збиралися заарештувати, а не вбити

Американці, затримані на Гаїті у справі про вбивство президента Жовенеля Моїза, заявили на допиті, що найманцям не було доручено фізично усунути главу держави, повідомляє місцева газета Nouvelliste з посиланням на суддю, який брав участь в розслідуванні.

За останньою інформацією, серед заарештованих двоє американців гаїтянського походження – Джеймс Соледж і Джозеф Вінсент.

«Вони сказали, що являються перекладачами. Метою найманців було заарештувати президента Моїза за наказом слідчого судді, а не вбити його», – сказав суддя Клемент Ноель з посиланням на свідчення американців. Який порядок мали на увазі затримані, не пояснюється.

Соледж сказав, що «знайшов цю роботу в Інтернеті». Він повідомив, що прибув в Гаїті місяць тому, а найманці – три місяці тому.

Суддя також розповів про результати обшуку автомобілів, що належать передбачуваним вбивцям. За його словами, крім вогнепальної зброї і доларів там були виявлені сервер камери відеоспостереження, встановлений в будинку Моїза, і чекова книжка його дружини.

Раніше міністр оборони Колумбії заявив, що у вбивстві Моїз підозрюються відставні солдати південноамериканської країни. Співробітники правоохоронних органів Гаїті заявили, що вони встановили 28 передбачуваних злочинців, 26 з яких були громадянами Колумбії.

Тим часом посольство Тайваню заявило, що в дипломатичній місії затримано 11 підозрюваних.

Всього було затримано 17 підозрюваних, ще 7 ліквідовані в ході поліцейських операцій.

Президент Гаїті був смертельно поранений в результаті нападу на його резиденцію в середу ввечері. Його дружина Мартін Моїз знаходиться в критичному стані. Після вбивства Жовенеля, перед обранням тимчасового президента, уряд взяла під свій контроль Рада міністрів, очолювана прем’єр-міністром.